-
Pytanie do dr Roberta
1. Czy Lacerta bilineata i L. viridissima to nazwy synonimiczne jaszczurki zielonej?
2. Czy możliwe jest występowanie tego gatunku w Polsce. Wg. Czerwonej Księgi ostatnie notowane stanowiska pochodzą chyba z lat 60-tych. Chodzi o to, że jakieś pięć lat temu wiosną, jakieś 40 km. na pd od Warszawy, spotkałem ciekawego gada. Była to jaszczurka o długości ciała (z ogonem) ok. 30cm. Najciekawsze było jej ubarwienie - prawie cała miała szaro-niebieskie, matowe łuski. Była też bardzo agresywna, gdy ją zaskoczyłem wylegującą się przed norą rzuciła się w moim kierunku, a potem zwiała. Zamieszkiwała opuszczoną działkę, porośniętą suchą roślinnością kserotermiczną, w okolicach były duże kupy gruzu na których się grzała. Teren otacza las sosnowy (sztuczny i dość młody - ze 25 lat). Widziałem prawdopodobnie ten sam okaz następnego roku, ale obecnie mieszkają w tym miejscu ludzie. Czy mógł być to samiec jasczurki zielonej? O ile wiem przybierają w szacie godowej niebieskie barwy, ale czy całego ciała?
Szkoda, że nie miałem wtedy aparatu, mógłbym to dokładnie udokumentować.
Uprawnienia umieszczania postów