Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: włókno na OSB - bezpośrednio ??

chrzanu
    Guest

włókno na OSB - bezpośrednio ??

Chcę zrobić moim ptasznikom terraria z OSB i zastanawiam się czy mogę im bezpośrednio wsypać na płyte OSB (która będzie na dnie) Włókno kokosowe. I jaka grubość będzie najlepsza ?? i wilgoć nie osiądzie się na nich ?? - tak rozumiem poprzednie posty... :P

Re: włókno na OSB - bezpośrednio ??

jeżeli wilgotność nie będzie przekraczała 85% to spokojnie możesz wysypać bezpośrednio na płyte podłoże.
    Skoro ma to być dla ptasznika, to pewnie jakieś mniejszych rozmiarów, a więc i płyta nie musi być nazbyt gruba. Nie wiem jakie dokładnie są tam grubości OSB, ale napewno nie potrzebujesz nic więcej jak 14mm.
    Co do tej wilgoci to troche nie tak Chodzi o to że pod wpływem wilgoci może to wszystko tam Ci pognić, może sie napatoszyć jakiś grzyb i takie tam różne śmieszne rzeczy. Dlatego jeżeli planuje ktoś wilgotne terrarium, to powinno sie je zrobić ze szkla

Mozesz tez poukladac jakies plytki na dnie i nanie wysypac albo jakoms plate gumowa lepiej bedzie sie zprzatalo

chrzanu
    Guest

A moge płyty OSB zabezpieczyć jakimś lakierem do drewa lub czymś potobnym ??

możesz zabezpieczyć nietoksycznym impregnatem do drewna

Lakier DULUX Diamond !!! - dwie warstwy. I możesz mieć 90 % wilgotności. Dla bezpieczeństwa polecam wyklejenie dna cienkim szkłem 2/3 (kawałki dostaniesz u szklarza za darmo). Do klejenia zastosuj sylikon akwarystyczny.

chrzanu
    Guest

Dzięki wszystkim za odpowiedzi

Uprawnienia umieszczania postów