-
CZy to dziwne zachowanie? (Agama bbłotna)
Mam agamke od 3 dni Było wszystko spoko Dziś rano agamka skakała na szybe potem wchodziła na konar i machała przednią łapką (raz jedną raz drugą) jakby robiła papa i od czasu do czasu głową ( góra-dół) i tak w kółko kilka razy.
Dałem jej kilka mączniaków i przestała Teraz schowała sie za liść palmy tuż przy szybie Zawsze leżała pod żarówką CZy jest jej za gorąco Temp w tera ok 28 stopni
-
Re: CZy to dziwne zachowanie? (Agama bbłotna)
wydaje mi się, ze to zachowanie mające na celu pokazanie swojej wyższośći nad przeciwnikiem (-:
nie wiem jak u błotnych, wiem, zę u brodaczy tak właśnie wyglada sprzeczka między samcami.
możliwe, żę twoja agamka traktuje Cię jako intruza na swoim terytorium
-
Takiej ewentualności nie wziąłem pod uwagę :-)
-
ja troche z innej bańki.... pamioetaj nieprzesadzaj z tymi maczniakami... a co do twojego pytania to moze chce wyjsc? jak brodacze chca wyjsc - a nierozumieja co to jest szyba.. to kapia przy sciance itp.
-
może też być tak,że agamka widzi na szybie swoje odbicie. Moja też czasami próbuje skakac na szybę i próbuje ją tez przesunąć łapkami - mam nadzieję że jak urośnie to nie stanie się to możliwe.
-
Pokazuje tym sposobem kto jest bosem na jej terenie. Możliwe że to samiec bo moja nidy tak nieori8błą (samica).
Albo chce wyjsc i macha raczkami po szybie.
-
Ona nie macha na szybie Ona macha jak siedzi na korzeniu Podnosi jedną łapkę i macha, podnosi drugą i znowu macha :-) Teraz się już uspokoiła i ostro śmiga po terra Mam sesje i nie mogę się przez nią uczyć Cały czas się na nią gapie :-)
-
Macha i kiwa glowa, a takze skacze, bo to nie ty jestes intruzem, ale jej wlasne odbicie w szybie, z czasem sie do niego przyzwyczai, ale nie tylko samce tak robia - samice rowniez. Kopia bo chca sforsowac przeszkode, ktorej pewnie nie widza, i pojsc sobie. Dla mnie to jest znak, ze agamki chca sobie pospacerowac po mieszkaniu, i gdy kopia, daja sie latwo wyjac z terra (same wskakuja na reke) - ale przedtem musi sie troche oswoic. Z maczniakami rzeczywiscie nie przesadzaj, mam wrazenie, ze moje sie gorzej czuja po posilku z maczniakow - sa bardziej ospale, zdecydowanie polecam swierszczyki, a gdy bedzie miala ok. 30 cm dodaj do diety noworodki mysie. Wiem, ze niektorzy daja jeszcze jakies warzywka, tez polecam, ale nie zawsze sie udaje.
Ilosc hodowcow agam bl. wyraznie rosnie!!! :-)
Pozdrawiam
-
Dzieki ziuta Może podasz mi swoje GG
-
I znowu dziś rano robiła to samo Dałem jej papu i znowu przestała :-)
Uprawnienia umieszczania postów