Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Nowy nabytek

PawełL
    Guest

Nowy nabytek

Witam wszystkich! we wtorek zamierzam kupic sobie warana stepowego jest to moj drugi gad od 2 lat choduje weza mahoniowego.Waranik bedzie moja pierwsza jaszczurka i chcialbym zapewnic mu jak najlepsze warunki.Przeczytalem jego opisy w necie i zbieralem o nim informacje przez 3 dygodnie (3 tygodnie temu znalazlem 200 zl na chodniku kolo kiosku!!! i dlatehgo mam kase na jego zakup) mysle ze jestem w stanie zapewnic mu doskonale warunki ale mam kilka pytan:
    -ile osub na tym forum takze choduje ta jaszczurke?
    -polowa górnej pokrywyod terra jest z metalowej siatki czy to wystarczy jako wentylacja?
    -akie podloze NAJLEPIEJ zastosowac?
    -czy istnieja jakies witaminki lub cos czym mozna by nafaszerowac zdeczla mysz?

Mam nadzieje ze dacie mi jeszcze kilka dobrych rad i pomozecie mi w pierwszych krokach chodowli z tą wspaniala jaszczurka

POZDRAWIAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE!!!!

Re: Nowy nabytek

hej... kurde ty to masz szczescie....Ale wiesz te 200 zl. to dopiero maly poczatek wydakow.. ale mam nadzeje ze zadbales o to...
    wiec:

wentylacja na soficie nie wystarczy potrzebny jest jeszcze wlot zeby mogl sie odbywac cyrkulacja powietrza.... np. na pocznej sciance

na podloze to co do waranow to niewiem ale na zdjeciach widzialem na duzych kamieniach a pomiedzy nimi zwirek z piaskem widzialem tez na samym zwirku z piaskiem.... widzialem tezna takie sztucznej trawce terrarystycznej warana i sie dobrz na tym czol przynajmniej tak w ywni0oskowalem ale chyba to nie jest lda tych jaszczurek odpowiednie.... acha widzialem tez na kostce kokosowej...

u wiekszosci jaszczurek podaje sie vibowit plus calcium, ale najlepiej jest podawac naturalne witaminy czyli urozmaicac podawany pokarm
    Zycze powodzenia w oswajaniu warana bo to b. trudne i dluligi opkres czasu... bo jak nie oswoisz to bedzie ciezko )))

ryszardini
    Guest

>Siema ja mam Waran stepowego najlepsze podloze to piasek
    >Sa witaminy ja ma jakies "reptilin vitamine..."ale jak zajdziesz di zologika to powini ci pomoc przy wyborze witamin (tylko kup je bo one sa bardzo waze jesli niemasz odpowiednich lamp itp. jesli niebedzisz podawal mu witamin to poze zachorowac na krzywice i bedzie bardziejpodatny na choroby)
    >a duzy to waran bo jak nie to napoczatku moze lepij karm go swierszczami i inymi robalami(bo moj ma 15cm bez ogona ale ja karmie go owadami,i roznymi miesami [watrobka,sercem kurzym ,ryba]-tylko te miesa musza byc swierze,i ja jeszce nie dawalem mu myszy tylko noworodki ysie {wiesz takie rozowe})

--
    to fajna jaszczurka

PawełL
    Guest

moj jest mniej wiecej takiej wielkosci kupilem go fdzis jest przestraszony i caly czas siedzi w kryjuwce jeszcze jedno pyt. kiedy podAC PIERWSZY POKARM? DZIEKI ZA ODPOWIEDZI POZDRAWIAM
    PINK FLOYD THE BEST!!!

Uprawnienia umieszczania postów