Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: jaja kameleona jemenskiego

jaja kameleona jemenskiego

Witam. Kilka dni temu moja siostra dostała samicę kameleona jemenskiego. Ja własnie wrociłem do domu, a tu w kameleon składa jajka do miseczki z wodą! Własnie skończył i jest och około 25. Nie mam pojęcia czy wczesniej w sklepie ta samiczka była z samcem czy tez nie tak więc nie wiem czy one są zapłodnione. W tej chwili mam malutko czasu bo za chwile musze wychodzic z domu... pozatym nie mam z czego spoządzic inkubatora... wogule nie spodziewałem sie czegos takiego.. Wyrażcie swoje opinie, co powinienem zrobic z jajeczkami itd. Acha jeszcze jedno bardzo wazne pytanie, czy mam jajka jak najszybciej wyciągnąc z wody czy mogą w niej pozostac do jutra?? Bardzo proszę o jak najszybszą i dokładną odpowiedz!

Re: jaja kameleona jemenskiego

A jak myślisz kameleony to zwierzatka wodne czy lądowe ? Płazy czy gady ? Jaki gad składa jaja do wody ? Czy przedmiot "biologia" jest jeszcze w szkole ?
    Wątpię aby po takim czasie w wodzie jaja się nie podusiły. Wystarczy przeczytać jakikolwiek opis gada rozmnażającego się jajorodnie. Jeżeli to kameleon jemeński wystarczy duża doniczka z mieszanką torfu i piasku, który przez najbliższe 8-10 miesięcy powinien być lekko wilgotny i mieć ok. 28-30 stopni, pod warunkiem, że jaja są zapłodnione.

Re: jaja kameleona jemenskiego

Jesli sa w wodzie to prawdopodobnie z nich nic nie bedzie. Samice kameleonow skladaja jajka jak kury bez samca. To ze zniosla jajka nie znaczy ze musiala miec z nim kontakt wiec sa puste. Mozesz je wyzucic Za okolo pol roku beda nastepne.

Uprawnienia umieszczania postów