Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: z anatomii ;)

Re: z anatomii ;)

wiadomosci z wiem.onet.pl

o i to jest wiadomość satysfakcjonująca mnie jako studenta zootechniki , nareszcie , thx "king". :-)))

i tak tego nikt nie zaciekawi ale napisze
    Szyszynka zarówno u ludzi jak i u gadów skierowana jest w górę, ma soczewkę i wszystkie elementy potrzebne do skupiania światła, dlatego np. w religii buddyjskiej uznawana jest za "trzecie oko" (Double, byłaś blisko )- przedostatni z czakranów, czyli punktów energetycznych, które otwierają sie wraz z rozwojem wewnętrznym człowieka (agamki pewnie też)... Człowiek (ewentulanie agamy) z otwartym trzecim okiem moze doglebnie zrozumieć rzeczywistośc, a nawet ją kontrolować (jak w Matriksie )...
    Suma sumarum- pilnujcie swoich gadów i patrzcie w ich gruczoł ciemieniowy. Moze kiedyś sie otworzy, a wasze gady osiągną nirvane :]
    Pozdrawiam

Dopiero teraz zobaczylem tą rozmowe Ech..terrarysci... a z biologii leżą i kwiczą. To przeciez bylo w podstawowce!! Budowa gadow, oraz funkcje oka ciemieniowego. WSTYD! :P To ja taki stary i pamietam, a WY?? :] Dobrze ze king wyszperał, bo bym was tu opieprzył, ze macie odesc od komputerow i czasem poszukac czegos w ksiązkach. ;P

u mnie w podstawowce tego nie bylo

Niedawno wyszłęm z podstawówki i niebyło tego A na biologii wyjątkowo słuchałem

nie słuchajcie go, khazad to mój chlopak ;-)
    (majkel weź się opanuj :P)

u mnie w podstawowce tez tego nie bylo , w liceum tez nie , mature z biologii zdalem na 5 a z tym się niestety nie spotkalem , na zajeciach z zoologii mamy dopiero stawonogi więc tez nic z tego :-) widze ze mam zaległosci i czarno widzę sesje :-))))))))))))))

ziuta
    Guest

Czytalam tez gdzies, ze jako narzad swiatloczuly, szyszynka mogla sluzyc u dzikich gadow do ostrzegania przed wrogiem - w przypadku jaszczurek i wezy przed polujacymi ptakami (cien atujacego ptaka). I dlatego, autor przeczytanego przeze mnie opisu, radzil nie dotykac jaszczurek "z gory", moga instynktownie przestraszyc sie. Ale nie wiem ile w tym pawdy, a ile fantazji.
    Pozdrawiam

oj, prawda. Moja agamka moze an cień nie reafuje z góry ale jak ktoś (ja) na początku chciał ją dotknąć to się odwracałą głową i naburmuszała. Pozatym są bardzo płochliwe ale po jakimś czasie zaczyna sie oswajać.

Uprawnienia umieszczania postów