Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zmysły!

Zmysły!

bardzo mnie interesuja postrzeganie świata przez jaszczurki, a przede wszystkim przrez agamę brodatą ja na przykład zauważyłam że (przy obserwacji mojego Agamka): 1)widzą świetnie, ale tylko ruch 2)gwałtownie reagują na głośny dźwięk (tzrśniecie drzwiami, dzwonek do drzwi, odkurzacz) 3) mają b.dobrze rozwinięty smak (mój wibovit 'bobas' lubi, ale waniliowego nie tknie) 4) i widzą niektóre kolory, na przykład zobaczyłam że agamek atakuje lub liże lub dziobie (próbuje jakby zjeść czy co) kolor jasnoniebieski lub seledynowy (morski). przykładowo mam dywanik w ciemno i jasnoniebieskie pasy, na ciemne nie reaguje, jasne skubie, tak samo rzucil się kiedyś z paszczą na seledynowy nais na książce :|). niewiem czy moje obserwacje słusznie interpretuje. czy ktoś wie, czy jest jakaś strona/książka/artykuł o tym jak widzą i odczuwają świat jaszczurki??

PaWeL^
    Guest

Re: Zmysły!

czesc

mój gekon:

-reaguje na włączenie, wyłączenie światla w terra - wyskakuje z kryjówki i wypatruje pokarmu )
    -kiedyś robilem doświadczenie laserem - chcial atakowac czerwony punkcik :d
    -reaguje na dzwięk, szczególnie na dzwięk otwierającego sie pudelka z świerszczami
    -wyczuwa obecnosc innych zwierząt (psa) gdy wyciągam go z terra )

Jeśli chodzi o agamy błotne to moja agamka uwielbia srebrne żeczy jak tylko widzi pynsete prubuje atakować (przez to że świerszcze są z pynsety podawane) Gdy coś sie rusza to zaraz też chce atakować. Również wyczuwa bardzo dobrze inne zwierzęta (niewiem jak ludzi gdy wchodzi do pokoju z chomikiem podchodzi do klatki której z progu drzwi ja niewidzę.
    Co do jej zmysłów były kiedyś problemy. Mianowicie:
    Ona zawsze załatwia sie do wody i gdy niezdążyłem zmienić wody wraz kupalem, a ona wskoczyłą do basenu woda zeczeła sie ruszać i kupal też ona potraktowała go jak jedzenie. Ale z biegiem czasu jej to przeszło.
    No i jak tylko widzi słoik albo pudełko po filmie do aparatu to zaraz przybiega do szyby bo wie, że żarcie idzie ;]

Withelm
    Guest

ej wy karmicie swoje jaszcyrji z pencety?Bo jak staram sie mu podawac pokarm z reki(czasami z pencety)ale w wyjatkaowych sytuacja.Moj waran reaguje na dzwiek(np.swierszcy,otwierajacego terarium itp.)smak tez oczuwa nie brdzo przepada za watrubka i najbardziej lubi swierszce.

PaWeL^
    Guest

czesc

ja staram sie wogóle nie podawac z ręki (z pensety wogóle) wole zeby sam sobie zapolowal na jedzoko :]

Ja podawałem z ręki ale niechciałem żeby sie przyzwycziła, a teraz biorę swierszcza z pynsety i wrzucam do terra. Ale ona sobie kojaży pynseta=żarcie.

PaWeL^
    Guest

ja kiedys lapalem do pensety i nią wrzucalem do terra, ale kiedys nie zdąrzylem puścic świerszcza i słyszalem tylko jak ząbki mojej gekonicy "przejechaly" po metalu, naszczescie nic sie jej nie stalo od tego czasu wrzucam tylko lapkom świerszcze :]

ja wkladam robale peseta uprzednio wyrywajac im tylnie nozki, igdy agamek je zlokalizuje, 'pomagam' mu polowac zapedzajac swierszcza w jego kierunku, szczegolnie gdy swierszcz jest bardzo duzy i szybki. czasem bez mojej pomocy po prostu nie 'trafia' i sie 'zniecheca'. mozna powiedziec ze polujemy razem, czasem to trwa nawet pol godziny

po co mu wyrywasz nóżki?!?!?!?!

wiem wiem, wszyscy tak reaguja na moje metody 'spowalniania' swierszczy wyrywam, bo inaczej swierszcz ganialby mi po calym terra a agamek moglby tylko marzyc zeby go zlapac (jest jeszcze malutki i nie poluje zbyt efektywnie). tfardym trzeba byc, nie mietkim!!!!!!!! nikt nie mowil ze terrarystyka to bezkrwawe zajecie

Uprawnienia umieszczania postów