Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Terrarium dla Agamy

Terrarium dla Agamy

Witam jestem tu nowy więc witam wszystkich. Zamierzam rozpocząć chodowanie agamy brodatej. Terrarium zamierzam zrobić sam i w związku z tym mam kilka pytań.
    Czy wymiary 100/40/60 szer/głęb/wys będzei dobre dla 1-2 szt. gdy urosną (do jakich rozmiarów dorastają agamy i w jakim czasie )?
    Na jakiej powierzchni powinna być rozłożona mata grzewcza i orientacyjnie o jakiej mocy przy takich wymiarach?
    Czy w ciągu dnia mata musi być włączona?
    Czy zbiornik z wodą powinien być podgrzewany a jeśli tak to do jakiej temperatury?
    Jeśli chodzi o wentylację to czy lepsze jest zastosowanie wentylacji z przodu i na górze czy z jednego boku (po przeciwnej stronie promiennika) i na górze ?
    Na jakiej wysokości od podłoża powinna się znajdować lampa UV i jaki model jest najlepszy?
    Jakie podłoże lepsze jest dla małej agamki - czy z grubszego piasku czy z kostek drewnianych?
    Na razie chyba wszystkie pytania. Jest ich troszkę dużo ale chciałbym jej stworzyć jak najlepsze warunki. Pozdrawiam

Re: Terrarium dla Agamy

czesc. zawsze radze poczytac sobie opis gatunku na tej strnoie i inne strony tematyczne no ale:
    - agamy dorastaja do 40-50cm i takie terra raczej byloby lepsze dla jednej sztuki
    - jesli utrzymasz odpowiednia temp terrarium w ciagu dnia nie musi byc konieczna mata, naprawde
    - zbiornik nie musi byc podgrzewany, poza tym z tego co wiem agamy nie kapia sie, wystarczy plytka miska ze swieza
    - prponuje z boku i z gory
    - na suficie, 8% UVB
    - zkostki kokosowej lub drewnianej

Uprawnienia umieszczania postów