Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Łączenie waranow???

Mieszany widok

Withelm
    Guest

Łączenie waranow???

Ej czy mozna trzymac w jednym terarium 2 warany lub wiecje???(młode warany)??????????????????????/

Re: Łączenie waranow???

zależy od gatunku i wielkości waranów
    Stepowe można trzumać razem pod warunkiem że mają dużo miejsca, pokarmu i są tej samej wielkości, ale zawsze lepiej je poobserwować przez pare pierwszych dni

I zeby to nie były 2 samce bo bedzie sie dzialo

Przed tygodniem połączyłem dwa swoje warany stepowe-90 cm i 65 cm. Narazie żyją w zgodzie ale do karmienia muszę jednego wyjąć z terrarium , bo mniejszy miałby duże kłopoty.

Korgan
    Guest

Piękne jaszczurki..... a tak z ciekawości w jak dużym terrarium żyją?

Withelm
    Guest

ej wy macie moze jakies sposoby na rozpoznanie płci,czy to sie da tylko badaniamy uzogdnic

Witam
    Po pierwsze - sugeruje aby zeczywiscie ta wieksza sztuka byla wyjmowana z terrarium w momentach karmienia...jednak nie w celu ochrony mniejszego przed "pobiciem"(tego mozna bedzie uniknac poprostu NAJPIERW podajac karme wiekszemu - ale to w przyszlosci ) a w celu zastosowania diety - ten wiekszy osobnik jest baaaaaaardzo zatluszczony - zdecydowanie wymaga ODCHUDZANIA :/
    Po drugie - gdy mowa o MLODYCH osobnikach - niema wiekszego znaczenia czy laczone beda samce,samice czy tez pary - waznym zeczywiscie natomiast jest to by starac sie dobrac osobniki o zblizonych gabarytach...
    Po trzecie - plec warana stepowego dosyc latwo rozroznic juz nawet u 30-35cm osobnikow po obecnosci (w przypadku samca) u nasady ogona, wyraznego podwojnego zgrubienia(znajduje sie tam hemipenis - podwojny narzad kopulacyjny) , samiczki maja nasade ogona pozbawiona jakichkolwiek cech dodatkowych
    Pozdrawiam

Withelm
    Guest

Ej CURTUS mozesz moze mi mniejwiecjak pokazac jak wygłada te zgrubienie??????? i podaj numr gg jak maszdzeki

dr Robert
    Guest

Powtwierdzam spostrzeżenie Curtusa. ten duży waran wymaga szybkiego odchudzenia, w przeciwnym razie nie ma po co rozpoznawać płci bo narządy rozrodcze i tak będa zatłuszczone na amen.

Dziękuję za szybką i dogłębną analizę tuszy mojego warana, zwłaszcza w pozycji leżącej i na podstawie 1 zdjęcia. Co do jego diety , jest to ok. 2 letni 100% samiec, rzeczywiście ze skłonnością do tycia, karmiony jest raz na 7-10 dni, zjada wtedy 2 młode myszy lub 1 kurze jajo z niewielką ilością chudej wołowiny lub karaczany, świerszcze itp.+ prep. witaminowe, lampa UVB, częstę kąpiele i sporo ruchu poza terrarium. Mniejszy jest prawdobodobnie w tym samym wieku, odkupiłem go niedawno(3-4 miesiące) od "miłośnika" gadów z Wrocławia. Je przynajmniej 2 x więcej od większego kolegi i powoli zaczyna wyglądać jak waran.Niestety ma "wredny" charakterek i powoli myślę że niereformowalny.

Uprawnienia umieszczania postów