-
co to za jaszczur?
witam
jakiś czas temu dostałem od kumpla dwie jaszczurki, a że niedawno dopadłem cyfraka, uczyniłem im kilka zdjęć, i tutaj prośba do Was: wiecie może co to jest?
mnie się wydaje, że to coś polskiego, tyle że nigdzie nie znalazłem ich opisu.
ogólnie:
- długość: około 7 cm
- barwa: kiedyś były zielone, teraz zbrązowiały
od podwozia są żółte
reszta na zdjęciach::
z góry dzięki za informację :: mateusz [vld]
-
Re: co to za jaszczur?
Gdyby to były jaszczurki to podobnie jak inne gady miałyby tarczki, a te są gładkie i wilgotne. To są płazy, a konkretnie samice traszki zwyczajnej i powinny być na wolności.
-
to że to są płazy wiem:: [przepraszam za mylne określenie - jaszczurki]
tyle że z tego co wiem traszka ma grzebień a pozatym bez wody na dłuższą metę nie przeżyje a te o ile mi wiadomo od bardzo dawna żyją na poprostu dobrze zwilżonym mchu, zaś do jedzenia podaję im świerszcze::
mateusz [vld]
-
z całym szacunkiem, wypuść te zwierzęta
-
Słuchaj Vid , traszki tylko w czasie godów przebywają w wodzie, z małymi wyjatkami ( formy larwalne dorosłe ) i tylko w tym czasie wyrasta im grzebień, zwłaszcza u samców, .
Te płazy poza wodą są całkowicie zdolne do życia, oczywiście w wilgotnych warunkach.
-
Synek ty jesteś zdrowy? To na metr widać zę to są traszki zobacz do pożądnej encyklopedii i sie dowiesz, że to traszka. Pozatym co do twojego stanu zdrowie jak trazka mogła byc zielona? pierwsze słysze chyba, że ktoś mnie oświeci przez moje ręce przewijało sie 10000...traszek i jakoś żadna nie była zielona. WYPUŚĆ JĄ!!!!!!!!
-
Jest to samica traszki zwyczajnej.
-
Nie znalazles opisu bo wszedzie opisuja samce.
-
lepiej żeby ich teraz nie wypuszczał bo jest za zimno!!!!!
Jeżeli je teraz wypuści to prawdopodobnie nie zdążą znaleźć ciepłego schreonienia i zdechną!!!!!
-
Można je wypuścić jeszcze teraz w pobliżu miejsca znalezienia (musi to być kilka, kilkanaście m od wody, gdzie traszki występują wiosną - traszki nie oddalają się daleko od wody). Najlepiej wrzucić je pod stertę liści (grubości 30-40 cm). Teraz jest jeszcze czas, aby to zrobić, dopóki nie ma mrozów (niewielki przymrozek jej nic nie zrobi). Zakopana w liściach obudzi się wiosną i sama wydostanie z ukrycia.
Traszki nie żywią się świerszczami, są na to zbyt powolne.
Uprawnienia umieszczania postów