Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Rozmazanie anolisow zielonych

Pawel Checinski
    Guest

Rozmazanie anolisow zielonych

Mam problem!!!
    Mam 2 samiczki anolisa zielonego i jednego samca.
    Pierwotnie mialem tylko 1 samca i 1 samice, i wtedy bylo wszystko ok, samiczka skladala jajka (conajmniej 10) , udalo mi sie odchowac nawet kilka mlodych. Postanowilem dokupic jeszcze jedna samiczke,( to bylo przed wakacjami czyli ok 4 miesiecy temu). od tamtej pory nie widzialem u samca zadnych oznak zachowan godowych, nie mowiac juz o jajkach, ktorych po prostu nie ma!
    Pytanie jest takie:
    mozliwe ze to przez ta 2 samiczke w jakis sposob doszlo da zaniku zachowan godowych>>??
    Spotkal sie ktos z podobnym problemem>>??
    i jak ten problem rozwiazac >>??

ReBBy
    Guest

Re: Rozmazanie anolisow zielonych

Może samiec się zużył?

dr Robert
    Guest

Może po prostu ma ochotę odpocząć.
    Obniż na kilka tygodni temperaturę w terrarium (18-22 stopnie), skróć dzień , rzadziej spryskuj, dawaj mniej pokarmu, a po kilku tygodniach wyższa temperatura, wilgotność, silniejsze światło, dłuższy dzień, więcej pokarmu. I będą gody .

Pawel Checinski
    Guest

tak tez zrobilem, musze powiedziec ze gody sie zaczely, dzieki dr Robert.
    Ale ciagle mam problem z tymi samiczkami, sa 2 i 1 samiec i ostatnio widzialem jak jedna samiczka (ta nowa) gonila ta stara, to bylo wlasnie w momencie gdy samiec "robil gre wstepna", a poza tym ta nowa samiczka ciagle spedza czas z samcem: śpią razem itp, a stara chowa sie po katach!? jast jakas rada na to? pwenie, ze pozbycie sie jednej samiczki rozwiazalo by problem, ale to jest ostatecznosc. Ktos mowil mi, ze dokupienie jeszcze 1 samicy rozwiaze problem, ze musi byc parzysta liczba. Co ty o tym sadzisdz?? da to cos?? czy wrecz przeciwnie??

dr Robert
    Guest

Parzystość czy nieparzystość samic nie ma nic do rzeczy )).
    Trochę krótka ta przerwa zimowa, ale jak zaczęły godować to chyba wystarczy. Myślałem o 4-8 tygodniach.
    Dokupienie kolejnej samicy może rozproszyć uwagę i zmniejszyć stres tej która teraz jest gnębiona. Drobna bieganina anolisów po terrarium jest normalna, ważne, aby samica słabsza również jadła i nie była goniona przez cały czas. Ani aby pozostałe jej nie gryzły. Wiele zależy od wielkości terra, także te słabsze powinny mieć dla siebie wygodne miejsce. jeśli terrarium jest małe, a wystrój skromny to lepiej trzymać tylko parkę. Jeśli większe można harem, ale stale warto obserwować czy nękanie nie ma charakteru stałego, czasem można zamontować np. dwie lamki, aby każda z samic miała oddzielne miejsce do ogrzewania się. Trudno ocenić na odległość czy ma tu miejsce jakieś totalne gnębienie czy zwykłe ustalanie hierarchii między samicami.

Pawel Checinski
    Guest

moje terarium to 80/50/50. Mysle, ze dokupienie 1 samiczki nie zaszkodzi, juz nawet zamowilem w Biofilu. W kazdym razie dzieki za rady.
    Ps
    Dr Robert to: dr weterynarji czy medycyny?? Pytam z ciekawosci, jesli mozna oczywiscie!

dr Robert
    Guest

Jak na anoliski to terrarium wystarczy.
    Dr nauk biologicznych

ile cm mialy twoje anolisy gdy rozpoczely gody??

Pawel Checinski
    Guest

ja kupilem juz dorosla parke, i w zasadzie po 2 tyg juz doczekalem sie pierwszego jajka!

Pawel Checinski
    Guest

Niestety, ta jedna biedna samiczka zdechla! Zastanawiam sie czy ze starosci, czy moze cos innego. Wygladalo to nastepujaco: Dziwnie sie wybarwila: byla zielona w brazowe ciapki, i nie zmieniala koloru, do tego zrobila sie strasznie powolna i spedzala czas glownie na ziemi ,nie na galeziach. Trwalo to 2 dni, po czym nastepnego dnia rano juz nie zyla!

Uprawnienia umieszczania postów