-
Agama Brodata - Witam wszystkich
Dzień dobry. Jestem nowym użytkownikiem tego forum dyskusyjnego.
Od dłuższego czasu śledzę tą stronkę i przyznam że bardzo mi się podoba.
Mam akwarium a od roku przymierzam się do zbudowania terrarium a w niej chciałbym trzymać Agamę Brodatą. W związku z tym mam parę pytań związanych z tym gadem. Czy wogóle jest możliwe trzymanie jakichkolwiek roślin w terrarium. Czy to prawda że Agama łatwo się oswaja??? Czy terrarium o wymiarach 80-90x40X50-60 jest wystarczające dla niej. Dziękuje z góry za mądre porady i pomoc.
-
Re: Agama Brodata - Witam wszystkich
Wg mnie do takiego terra to lepiej gekona wpuscic, agama zmiescic Ci sie zmiesci ale pomysl gdzie bedzie sobie biegala. Stanowczo odradzam! Ja np. mam zamiar zamowic terra 160-180cmx50 - na takiej przestrzeni bedzie mozna odwzorowac jakas czesc naturalnych warunkow, a w 80x50 jeszcze jak wstawisz jakis konar, rosline....
-
DZIEŃ DOBRY. Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA WIEM ŻE AGAMA BRODATA ŁATWO SIĘ OSWAJA. JEST TO WDZIĘCZNY ZWIERZAK DO OBSERWACJI I JEST BARDZO CIEKAWSKA. PODZIELAM OPINIĘ KENSHIEGO ŻE TERRARIUM O WYMIARACH PODANYCH PRZEZ CIEBIE BĘDZIE W PRZYSZŁOŚCI ZA MAŁE. JA HODUJE AGAMĘ W TERRARIUM O WYMIARACH 100x60x50, ALE JEST JESZCZE MAŁA. MUSISZ MYŚLEĆ PRZYSZŁOŚCIOWO. ZAMIERZAM ZBUDOWAĆ WIĘKSZE TERRARIUM DLA AGAMY, A STARE PRZEZNACZYĆ DLA INNEGO GADA.
POZDRAWIAM.
-
mozesz do terra wsadzic grubosza, gasterię, litopsy (inaczej żywe kamienie), aloes, sansiewierię (wężownicę)... jeśli agamkę będziesz miał od małego, np niecałe 20cm, możesz ja na jakiś czas przetrzymywać w takim niewielkim terrarium, sama tak robię z osiemnastocentymetrowym młodzikiem, ponieważ w małym terrarium lepiej mi go obserwować, oswajać (taki pisklaczek nie moze latac po metrowym terrarium) i sprzątać po nim. jakby co, wal jak w dym
-
Dziekuje wszystkim za pomoc. Proszę jak ktoś by mógł by mi jeszcze opisać jej zachowanie, na co trzeba bardzo uwżać podczas hodowli. Najpierw chce zebrać najwięcej informacji a potem dopiero kupić gada. Czy oprucz świetlówki Repti Glo 8.0 potrzebuje jeszcze czegoś? Np. może żarówki dziennej? Jak macie Agamę Brodatą napiszcię - proszę ! Pozdrawiam !
-
orpocz swietlowki uvb potzrebujesz zarowke grzewcza, ktora bedzie dawac cieplo. swietlowka i tak oswietli ci cale terrarium. mlode agamki sa bardzo ruchliwe i ciekawskie. lepiej takich nie wyciagaj na zewnatrz terrarium, bo sa niezwykle szybkie i skoczne, wiec latwo by ci uciekla
-
Ja hodowlę agamy rozpoczęłem gdy miała ok.15cm i terra 68/38/45 obecnie ma 30cm i przeniosłem ją do 100/45/45. Moim zdaniem ruchliwość zależy od harakteru zwierzaka. Mój samiec to raczej leń. Gdy był mały cały dzien potrafił przelezeć a nawet przewisieć na ściance. Ostatnimi czasy wylegujesię na konarze lub na kamieniu (ciepłym od kabla grzewczego)Mojemu samcowi nie zawsze chciało się i chce biegać z ajdzeniem raczej czeka aż samo podejdzie. Dziś szalenczo pognał za małą myszką (nie noworodkiem) ale dopiero po przystawce w postaci świerszcza, wczesniej nie chciał. Ja stosuję Rapti 8.0 i żarówkę (w zaleznosci od pory roku od 15W do 40W oraz kabel. Jako podłoze stosuję gruby zwir ale część terra mam z kokosem (tam zazwyczaj agama sypia). Mój osobnik co raczej dziwne nigdy nie jadał zieleniny - nie chce.
-
Dziekuje szczegulnie za cenne informację osobie pod NICKiem GREGORY
Jak bys mógł mi jeszcze napisać jak szybko rosnie Agama. Czy w moim obecnym terrarium co chce mieć 80X40X50 zupełnie wystarczy. I od kiedy mogę ja powoli wyprowadzać z terrarium. Mam patrzec na jej wielkość czy czas jak ją długo mam.
Pozdrawiam.
-
W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI ZACZNIJ JĄ PRZYZWYCZAJAĆ DO DOTYKU W TERRARIUM. MOJA AGAMKA LUBI JAK SIĘ JA GŁASKA PO PODGARDLU, MNIEJ PO BOCZKACH.
PÓŻNIEJ JĄ PRZYZWYCZAJAŁEM DO WCHODZENIA NA RĘKĘ (ALE TYLKO W TERRARIUM). PIERWSZY RAZ JĄ WYJĄŁEM Z TERRARIUM GDY BRAŁEM JĄ DO RĘKI, A ONA SIĘ NIE WYRYWAŁA. MIAŁA OKOŁO 23 CM. DOBRYM POŻYWIENIEM JEST SUSZONA LUCERNA. POLECAM. MOJA UWIELBIA JĄ.
POWODZENIA
-
JESZCZE JEDNO. W NAWIĄZANIU DO POSTU Double'a GDY ZAKUPIŁEM AGAMKĘ MIAŁA ZALEDWIE 12 CM. OD POCZĄTKU MIAŁEM TERRARIUM 100x50x60 i TAKIE ROZMIARY NIE PRZESZKADZAŁY MI W OBSERWACJI GADZINKI.
Uprawnienia umieszczania postów