Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: nie wiem... moze mi sie zdaje....

Mieszany widok

nie wiem... moze mi sie zdaje....

czesc

Chcialem was zapytac o hodowle Warana szarego (Varanus griseus). Czy nie jest on czasami na czerwonej liscie , i nie jest pod ochrona ? Czy moze ktos mnie zle poinformowal i sa one dostepne w handlu? Aha i jeszcze jedno .. : najczesciej wystepujacy waran stepowy w handlu to gatunek albigularis?
    dzieki za odp

serafin wolny
    Guest

Re: nie wiem... moze mi sie zdaje....

Co do pierwszego pytania to niejestem pewien.Co do drugiego to najczęściej występujący Waran w handlu to nie Albigularis tylko exanthematicus bosc.

dr Robert
    Guest

Waran szary (Varanus griseus) jest obok warana z Komodo oraz Varanus flavescens i Varanus bengalensis w I załączniku Konwencji CITES a to oznacza, że przedmiotem handlu mogą osobniki z pokolenia F2 (czyli takie których rodzice też urodzili się w niewoli i jest to udokumentowane). Właściwie wyłącza to ten gatunek z legalnego handlu gdyż rozmnaża się on w niewoli bardzo, bardzo trudno. Wszystkie pozostałe gatunki waranów są w II załaczniku co oznacza, że przy ich przewozie potrzebne są dokumenty CITES a wielu krajach, w tym w Polsce obowiązek rejestracji i każdego roku ustalane są kwoty eksportowe czyli ile osobników dany kraj może odłowić i wyeksportować. Spisy gatunków i wyjaśnienia m.in. na:
    http://www.mos.gov.pl/cites-ma/
    http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/r...tes/index.html

Do Polski każdego roku legalnie importowane są zarówno Varanus exenthematicus jak i Varanus albigularis (te ostatnie w mniejszej liczbie). Niestety oba są podobne do siebie (kiedyś były to podgatunki w obrębie jednego gatunku).

ReBBy
    Guest

Wszystkie warany są pod ochroną, ale czy na czerwonej liście to nie wiem.

Uprawnienia umieszczania postów