-
jaszczurki roślino żerne??
może mi ktoś podać pare gatunków jaszczurek które żywią się tylko roślinami, moja kuzynka chce sobie kupić jakiegoś gekona lub jakiegoś innego jaszczura który je tylko rośliny bo ona sama boi sie świerszyczy itp:-) wiem że są jaszczurki które jedzą i to i to ale owady w ich jadłospisie są konieczne, moja kuzynka jest wegetarianką i taką samą chce jaszczurke:-) ała , właśnie dostałem od niej kokosa:-)
-
Re: jaszczurki roślino żerne??
Z tego co mi wiadomo to legwan zielony oraz biczoogony są wegetarianami, ale poczytaj jeszcze w opisach
-
hejo!no to stary pozostaje Ci i twojej kuzynce wybrać sobie Legwanka...wsówa roślinki aż miło więc będzie się podobał kuzynce. ale niech się poważnie zastanowi nad jego kupnem gdyż jest to jaszczórka osiągająca bardzo duże rozmiary (w naturze dorasta do 2 m. a w niewoli przeciętnie do 1.5 - 1.7 m.) i żyje do 20 lat więc wymagania ma raczej spore...trzeba utrzymać odpowiednią temperature, wilgotność, oraz stworzyć mu odpowiednio duże terrarium (200-100-100cm dla dorosłego). Ale jeżeli to kuzynki nie przeraża to polecam gdyż jest to piękne i interesujące zwierze...
-
czesc
bedzie problem .... biczoogony nie są w pełni wegetarianami, a co do legwanów - potrzebna duża przestrzen, czas, pieniądze !! !! !! !! !! !! !! !!
-
biczogony są dość drogie i trudno je dostać
Chyba z każdą jaszczurką roślinożerną są jakieś propblemy:
legwanki zielone duże rozmiary biczogony drudne dod ostania i o ile się nie myle tarczowce niekture też są roślinożerne
-
scynk berberyjski, eumeces shneideri. ale swierszcze jednak odgrywaja role w diecie.
a biczogony... hmmmm, jedne z moich ulubionych jaszczurek.
-
Pepre scynk berberyjski je prawie wyłącznie owady. Mój to nawet nietknał wazywa czy owaca.
Co do legwanów toraczej nie bo młode przeciesz też jedzą mięso.
Biczogon Malijski je wyłącznie rośliny jednak ich chodowla jest bardzo trudna ponieważ nie chcą jeść. Mój już od paru dni nieje a i witaminy im trudno podawać bo icha bardzo nie lubią. Poza tym żeczywiście je trudno dostać.
A co do tarczowców to czarnopręgi lubi jeśc słodkie owoce ale i tak jego diata to głównie owady.
Właściwie niema idealnej jaszczurki roślinożernej.
-
Scynk berberyjski to zwierze pustynne, jestem ciekwy jakie to warzywa i owoce znajduje na pustyni ( no chyba ze w puszkach pozostawiane przez karawany ), podstawa jego diety jest pokarm zwierzecy, nie sadze zeby sie dal namowic na salatki warzywno owocowe.
-
pepre napisał(a):
> scynk berberyjski, eumeces shneideri. ale swierszcze jednak
> odgrywaja role w diecie.
Tak pepre swierszcze odgrywaja pewna role w diecie scynka berberyjskiego - PODSTAWOWA !!!!
-
CEK nie potrafisz raz napisac? musisz 2 posty pisac by jedna mysl przedstawic? przeciez u nas licznik postów nie odgrywa zadnej roli, nie ma rankingu ani nagród? cos mi sie pomylilo, i przyjmuje do wiadomosci, choć wciaz chodzi mi po glowie scynk berberyjski o ktorym kiedys dr. Robert pisal (tego typu pytanie juz kiedys padlo).
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...307&t=5303&v=t
Uprawnienia umieszczania postów