-
Moj kamyk je ziemie
Czy to narmalne ze kameleon wyjazda ziemie z kwiata? Czy to mu nie zaszkodzi, albo czy nie brakuje mu jakis witamin. Podaje mu calcium i sera.
-
Re: Moj kamyk je ziemie
niewiem dokładnie jak to z kameleonami jest, ale wydaje mi sie że może sie zapchać, jak każda inna jaszczurka jedząca piasek. Ale nie dam sobie głowy uciąć, jak pisze głupoty to proszę mnie poprawić
-
jeszcze nie słyszałam o kameloanach jedzących ziemię.
może faktycznie czegoś mu brakuje ale jak mówisz, że podajesz mu wapno i witaminy to nie wiem...moze dajesz mu złe dawki?
A tak poza tym to odżywia sie normalnie?
-
a picie mu podajesz? może on zlizuje wodę?
zaciekawiło mnie to bardzo
-
moj kamek takze je ziemie ...schodzi na dol i wyjada mi ziemie z kwiata ...kiedys jadl takze malenkie kamyczki w postaci zwirku ktory mial w terra ale zrezygnowalem z niego i usunelem go...to ze kamek je ziemie to normalne koles z biofila mowil ze on sobie sam dobiera mineraly ze srodowiska takze nie przejmuj sie tym zbytnio zapodaj mu vibovit i bedzie oki pozdrowka
-
Nie znam sie zabardzo ale z tego co wiem niektóre żółwie lądowe jedza kamyczki żeby sobie cos z trawieniam poprawic.... chyba lepiej rozmiazdzyć pokarm czy cos takiego. Moze kameleony podobnie? A to że nie ma żwirku więc jedza ziemie.... ale to chyba mało prawdopodobne.
-
Mam go 1,5 roku i nigdy wczesniej mu sie to nie zdarzylo dlatego sie zaniepokoilam. Zlizuje wode i je normalnie, no moze ma troche mniejszy apetyt niz zwykle.Chyba faktycznie cos mu brakowalo bo robi to juz coraz mniej.Dzieki i podrawiam
-
-
Nie wiem,mozliwe,ale jesli tak jest to powinnam cos zrobic?
-
Gastrolity... To ptaki jedzą kamienie, po to by wspomogły trawienie w żołądku. Czyniły tak jeszcze dinozaury, ale jak wiemy, to podgromada (Archosauromorpha bodajże - ta co krokodyle) obejmująca te gady obejmuję również gromadę ptaków (Aves-kochana systematyka), więc jest im bliżej do nich właśnie niż do współczesnych gadów. Chyba, że trzymasz krokodyle...
A ad vocem, to z tego co mi wiadomo, to kiedyś tak sądzono, ale teraz się od takiego stanowiska odchodzi i uważa, że zjadanie podłoża (piasku, żwirku) nie dosyć, że nie sprzyja trawieniu, to jeszcze może doprowadzić do zaczopowania jelit, a to, w konsekwencji, czasem powoduje śmierć zwierzęcia.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów