-
Mam nowe jaszczurki ! jupi ! pomozcie, doradzcie....
Dziiasj zakupilem parke jaszczurek teczowych-Holaspis guentheri laevis. Kto je hodowal niech mi pomoze, powie jakies ciekawostki. Wiem, ze dr Robert je trzymal. Ja je mam razem z dlugoogonowymi, w terarium z korkiem - tlo i poleczki sa, w to sa wsadzone dlugie tilancje i w podloze tez, mam tez taki korek kanadyjski o ile ise nie myle, takiee wydrazone konary w ktorych moga sie chowac, i maly basenik tez mam . czekam na ciekawsotki.
POZDRAWIAM ADEMAR
A to dla tych ktorzy nie wiedza o co chodzi :
http://forum.kingsnake.com/whatl/messages/2665.html
http://terrarium.com.pl/jaszczurkateczowa.php
http://www.tropicfauna.de/Pages/Deut...ge/Hol_gue.htm
p.s w rzeczywistosci sa ladniejsze
-
Re: Mam nowe jaszczurki ! jupi ! pomozcie, doradzcie....
czy one jedza owoce ? bo maja taki pyszczek....albo np. czy moga jesc miodzik ??
POZDRAWIAM ADEMAR
-
Czy to jets jakas forma obronny czy po prostu tak latwo sie oswajaja ?? nie moglem ja poczatku ich wziasc na rece a po 10 min moge je klasc na plecach i glaskac i owgule robic co mi sie podoba . jak to jest ??
POZDRAWIAM ADEMAR
-
kochane... widzialam raz holaspiska w plejadzie w bytomiu i zastanawialam sie czy sobie nie kupic, ale mimo wszystko szyszkowce wygraly <lol> moga jesc owocki, tak samo jak falsumy
-
Jeśli pozwalają się brać na ręce (to w ogóle nie są jaszczurki, które powinno się brać na ręce - są bardzo delikatne) to może znaczyć, że są w kiepskiej formie. Normalnie są płochliwe i bardzo szybkie, nawet w czasie otwierania terrarium mogą szybko wyskoczyć, a jak mykną to "szukaj wiatru w polu". One wczoraj przyleciały z Tanzanii więc ja dałbym im przynajmniej przez tydzień odpocząć ! Najważniejsze teraz to spryskać terra (wolą pić krople, wodę w pojemniku odkrywają nie od razu) bo mogą być odwodnione oraz odpowiednio mały pokarm (ja daję "z łąki). U mnie też część osobników przebywa w terra z Takydromus, a część w oddzielnym terra. Uwaga, jeśli są dwa samce mogą się ostro gryźć, tak wynika z moich doświadczeń, chyba, że terra jest duże i pełne kryjówek.
-
Dzieki, ja z reguly wogule nie biore moich zwierzakow do rak, wszystko u mnie jest naprwde dzikie, aby zlapac Takydromusy trzeba sie naprawde nameczyc, a wiem ze oswajaja sie tez szybko. Na poczatku zawsze sprawdzam oswajalnosc zwierzakow. Juz niedlugo i te jaszczurki beda nie do zlapania
POZDRAWIAM ADEMAR
p.s u mnie nawet zolwie czerwonolicowe sa nie oswojone i bardzo agresywne
-
Jakie dawac im owoce ?? kiwi, banan, melon, brzoskwinia ?? a co z miodem ?? i jaki rodzaj tego miodu ??
POZDRAWIAM ADEMAR
-
hmmm, wczoraj przylecialy z tanzanii... to czy nie powinny przejsc 26dniowej kwarantanny? czemu juz trafiły do obrotu?
-
Nie czepiaj sie, wiemy ze zwierzaki od ciebie sa najlepsze, najlegalnijesze, najzdrowsze, najladniejsze, najtansze itd., itp, moglbys miec troche litosci i zostawic takiego malego biednego ademarka
POZDRAWIAM ADEMAR
p.s wcisnely sie za tlo i nie mysla stamtad wychodzic.
-
nie czepiam sie ciebie, bo wiem ze nie ty je sprowadziles, jestes poprostu biedna osoba ktora kupila zwierzeta bez kwarantanny
Uprawnienia umieszczania postów