Dziekuję Darku za pozdrowienia. Miło było dowiedzieć się czegoś o robaczkach i zobaczyć mazurską stację UW. Szkoda tylko, że mogłem być tam tylko kilka dni.

Najsilniejsze ośrodki badań herpetologicznych w Polsce to Kraków (UJ i Akademia Pedagogiczna) oraz mój rodzimy Uniwersytet Wrocławski. Tam jest szansa na badania płazów i gadów. W pozostałych ośrodkach pracują zwykle pojedyncze osoby związane z badaniami płazów i gadów. W herpetologii na poziomie studiów ważna jest samodzielna praca, umiejętność poszukiwania literatury, własnych pomysłów na badania; po prostu pasja. Żeby robić specjalizację trzeba mieć solidne podstawy z biologii. Wykłady związane z tą tematyką, o ile mi wiadomo, prowadzone są tylko na UJ (biologia płazów) oraz u mnie na UWr. (herpetologia). Są to wykłady do wyboru na studiach magisterskich. Oprócz tego jestem opiekunem Studenckiego Koło Herpetologów (to własnie owa "drużyna herpetologów" o kórej wspomniał Dark Raptor). Chyba to jedyne w Polsce takie koło, ale pewności nie mam. Nie zapraszam szczególnie serdecznie bo zwykle jest nadmiar chętnych osób, ale jeśli ktoś jest prawdziwym pasjonatem to znajdzie się dla niego miejsce. najpierw trzeba się jednak dostać na biologię.