-
kolor
Mam pytanie ?
Niedawno kupilem kameleona jemenskiego , przed zakupem obserwowalem go kilka razy w sklepie.
Mial wtedy bardzo ladne jaskrawo-zielone ubarwienie , po kupnie i umiejscowieniu go w terarium stracil kolory i jest brunatno brazowy, troche mnie to martwi .
Czy cos jest nie tak z moim terrarium??
W momencie gdy zgasze lampe na noc jego kolory wracaja.
Czy to jest normalne ??
Moze to wina oswietlenia??
Moze zla wilgoc lub temperatura??
Bardzo prosze o pomoc??
-
-
Re: kolor
Wielkie dzieki za odpowiedz
Jesli chodzi o gatunek jest to calyptratus kupiony w sklepie zoologicznym.Ma okolo 8 cm i jest to samiec.
Jesli chodzi o terrariumn jest ono ze szkla od gory przykryte siatka.
Temperatura wacha sie w granicach 25-30st. C, wilgoc w granicach 50%, z tym ze zraszam codziennie woda (odstana).
Jesli chodzi o wystroj wydaje mi sie ze jest wystarczajaco duzo zieleni
-
-
Udusisz biedaka w tym terra
-
Kameleony jemeńskie (samce) w momencie strachu, podniecenia oraz w czasie snu, nocy mają najbardziej jaskrawe ubarwienie. Kiedy jest spokój barwy są bardziej stonowane. Więc raczej w sklepie był zestresowany. Zielona barwa dla obu płci jest też typowa dla młodych, starsze samce są zwykle bardziej brązowe. Nie ma powodu do zmartwień.
-
-
dr. Robercie wydaje mi sie ze w tym wypadku jest to spowodowane duza iloscia brazu w terra./akwa[] lub niska temp. chodz kolo mowi ze ma 25-30st.C ale nie widze zadnego promienika ciepla!
Ps. dr. Robercie nie odpowiedzial mi pan na email ktory wyslalem 2-3dni temu. Czyz by nie dotarl?
-
Dzieki za odpowiedz!
Jesli chodzi o terrarium , dowiadujac sie w sklepie zostalo mi wlasnie takie polecone . Na gorze na siatce znajduje sie lampa , moze nie bylo tego widac , ale jest i w okolicach lampy temperatura przekracza 32 st. C.
Nie wiem czy powinienem moze sciagac ta siatke dla lepszej wentylacji, oczywiscie bedac w tym czasie w domu.
Jesli chodzi o zywe rosliny , to jakie bylyby najlepsze , czy nie istnieje ryzyko ze niektore gatunki roslin moga byc szkodliwe?
Czy ziemia donniczkowa zzwierajaca jakies tam rozne preparaty nie zaszkodzi??
Pozdrawiam!
-
Uprawnienia umieszczania postów