Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: kolor

kolor

Mam pytanie ?
    Niedawno kupilem kameleona jemenskiego , przed zakupem obserwowalem go kilka razy w sklepie.
    Mial wtedy bardzo ladne jaskrawo-zielone ubarwienie , po kupnie i umiejscowieniu go w terarium stracil kolory i jest brunatno brazowy, troche mnie to martwi .
    Czy cos jest nie tak z moim terrarium??
    W momencie gdy zgasze lampe na noc jego kolory wracaja.
    Czy to jest normalne ??
    Moze to wina oswietlenia??
    Moze zla wilgoc lub temperatura??
    Bardzo prosze o pomoc??

Re: kolor

Jak wiadomo kameleony zmieniaja kolor w zaleznosi od nastroju, otoczenia, stanu psychicznego, czy zagrozenia i innych. Jesli przybiera ciemne barwy to moga to byc objawy ze jest mu zimno, czuje sie niepewnie lub masz szarawe otoczenie wokol. Moze to byc tez spowodowane stresej jaki teraz przebywa po przyniesieniu go do nowego otoczenia. Sprawdz jaka masz temp. w terrarium (powina byc zroznicowana 25-35st.C pod promienikiem), daj mu jak najwiecej zielonnego czyli otoczenie/wystruj, rosliny! i pozostaw go na jakis czas, niech odetchnie teraz. Nie wyciagaj z terra.! nie siedz z nosem przy szybie i nie sprawdzaj co 5min. czy zyje. Kameleony sa plochliwe i czuja sie zagrozone. To ze w nocy jest jaskrawy to normale Moj ma seledynowe kolorki i zolte plamki
    Ps. Jaki to gotunek?, jaka plec?, gdzie go kupiles? jakie terra(wazne!)?

Pozdrawiam!
    Dawid
    Kameleon
    3City
    gg1653654

Wielkie dzieki za odpowiedz
    Jesli chodzi o gatunek jest to calyptratus kupiony w sklepie zoologicznym.Ma okolo 8 cm i jest to samiec.
    Jesli chodzi o terrariumn jest ono ze szkla od gory przykryte siatka.
    Temperatura wacha sie w granicach 25-30st. C, wilgoc w granicach 50%, z tym ze zraszam codziennie woda (odstana).
    Jesli chodzi o wystroj wydaje mi sie ze jest wystarczajaco duzo zieleni

to jest zdjecie

Udusisz biedaka w tym terra

dr Robert
    Guest

Kameleony jemeńskie (samce) w momencie strachu, podniecenia oraz w czasie snu, nocy mają najbardziej jaskrawe ubarwienie. Kiedy jest spokój barwy są bardziej stonowane. Więc raczej w sklepie był zestresowany. Zielona barwa dla obu płci jest też typowa dla młodych, starsze samce są zwykle bardziej brązowe. Nie ma powodu do zmartwień.

Kolo jest duzy problem! Pytalem cie o terra. bo tak myslalem ze to bedzie akwa. Twoje terra. to kleska Jest to zwykle akwarium przykryte pokrywa z siatka. Mozna powiedziec ze to nic nie daje. Kameleony potrzebuja duzo swierzego powietrza czyli dobra wentylacje. W tym momecie jak masz 4 sciany i tylko gore otwarta to robi sie mokro, goraco niczym w saunie. Gorace powietzre uchodzi gora ale swierze juz nie dochodzi bo jest wypychane przez gorace. Kameleony jak inne jaszczurki/zwierzeta tego nie lubia ,a takze zapadaja na choroby. Wentylacja powina byc skosna a u kameleonow jest zasada: "im wiecej siatki tym lepiej" tylko ze w takich terra ze scian ze siatki nie utrzymasz odpowiedniej wilgotnosci, ciepla a takze moga wystepowac przeciagi. W takim wypadku stosuje sie boczna wentylacje, najlepiej jak najwieksza powierzchnie!
    Przygladalem sie foto twojego kamka i nie widzialem zeby tam byl wyrostek tzw. kciuk po ktorym mozna stwierdzic plec ale ma duzy chem. Moze nie dopatrzylem
    Kolorki tego kamka sa barwa maskujaca, upodabnijaca sie do galezi jak jest obok. Jesli bym by ciemniejszy to zaczl bym sie bac:/ Daj mu wiecej zieleni i to naturalne roslinki, bo widze ze po bokach sa sztuczne Nie sa zle ale lepiej sie spisuja naturalne.
    Temp. moze byc, moze pod promienikiem/zarowka dochodzic do 35st.C tyko zeby nie dotykal glowa/cialem tej zarowki zeby sie nie pazyl! Temp. musi byc zruznicowana eby kamek se mogl sam regulowac jak mu odpowiada.

Ps. W zalaczniku foto wentylacji bocznej.

Pozdraiwm!
    Dawid
    Kameleon
    3City
    gg1653654

dr. Robercie wydaje mi sie ze w tym wypadku jest to spowodowane duza iloscia brazu w terra./akwa[] lub niska temp. chodz kolo mowi ze ma 25-30st.C ale nie widze zadnego promienika ciepla!

Ps. dr. Robercie nie odpowiedzial mi pan na email ktory wyslalem 2-3dni temu. Czyz by nie dotarl?

Dzieki za odpowiedz!
    Jesli chodzi o terrarium , dowiadujac sie w sklepie zostalo mi wlasnie takie polecone . Na gorze na siatce znajduje sie lampa , moze nie bylo tego widac , ale jest i w okolicach lampy temperatura przekracza 32 st. C.
    Nie wiem czy powinienem moze sciagac ta siatke dla lepszej wentylacji, oczywiscie bedac w tym czasie w domu.
    Jesli chodzi o zywe rosliny , to jakie bylyby najlepsze , czy nie istnieje ryzyko ze niektore gatunki roslin moga byc szkodliwe?
    Czy ziemia donniczkowa zzwierajaca jakies tam rozne preparaty nie zaszkodzi??
    Pozdrawiam!

Kolo dobrze zaczynasz konbinowac z ta siatka czy roslinami Co do roslin to nie potrafie ci powiedziec nazwami Ja mam fikusa beniamina, paproc i pare innych ale nie znam nazw Zapytaj Sułka lub Anolisa1987 o gatunki i nazwy. Musza to byc rosliny kture lubia cieplo i wilgotno bo takie warunki beda w terra. Jesli chodzi o ziemie to nie pwinna byc z nawozami! Taksamo kwiaty ktore przyniesiesz ze sklepu czy kwwiaciarni przelucz pod prysznicem je delikatnie letnia woda. Ja mam kwiaty w doniczkach i wstawione w kuwete (mam terra z drewna i wrazie przelania drewno nie zacznie gnic) i to wszystko zasypane wluknem kokosowym mielonym. Fajnie to trzyma wilgoc a doniczki sa zasypane i nie psuje to dekoracji Czy te terra zostalo zakupione w sklepie zoo w czasie zakupu zwierzaka?

Uprawnienia umieszczania postów