Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kamek wegetarianin

Mieszany widok

Plusza
    Guest

Kamek wegetarianin

Nasz kamek ostatnio zwariowal i przestaly mu smakowac swierszcze. Je je bardzo niechetnie i woli mlecza albo salate niz robala :/ Martwi to nas i nie wiemy co sie dzieje, a moj chlopak probowal juz mu podawac rozne rodzaje swierszczy zeby znalezc te "ulubione" ale to niewiele pomoglo.

Na stronie wroclawskiego zoo znalazlam taka informacje:
    "Kameleon jemeński jest bardzo żarłoczny - zjada praktycznie wszystko, co się rusza, od wielkości czterodniowej myszki: świerszcze, koniki polne, szarańczę, motyle, larwy owadów, gekony, mysie noworodki, a w naturze także pisklęta ptaków. Podstawą diety jest jednak pokarm roślinny. Zjada liście i kwiaty roślin, a także owoce, jak pomidory, brzoskwinie, banany, mandarynki, czereśnie itp."

Podstawowa dieta to pokarm roslinny? Troche zgupialam i nie wiem co o tym sadzic bo do tej pory kazdy nam mowil ze kamek powinien wsuwac tylko robale i koniec. Mamy sie zaczac wiec martwic czy nie? Czy Lunek przestawia sie na wegetarianizm? I kto wlasciwie qrcze ma racje co do zywienia jemena???

xol
    Guest

Re: Kamek wegetarianin

Podstawą diety pokarm roślinny??? Jakaś bzdura, mój np. w ogóle nie je roślin. Absolutnie, podstawą diety mają być owady! Co do utraty apetytu, to chyba były ostatnio posty na ten temat, mam wrażenie, że ostatnio kamkom coś "odbija" ))
    Mój też przez jakiś czas nie jadł, ale wrócił mu apetyt, jak zaczął dostawać owady z łąki... Teraz je jeszcze więcej niż poprzednio!

dr Robert
    Guest

Niestety to bzdury. Kameleon jemenski podobnie jak pozostałe gatunki kameleonów jest owadożerny. Rośliny to tylko dodatek i nie wszystkie osobniki go jedzą. A swoją drogą to ciekawe, że trafiliscie na takiego wegeterianina.

zielonyfrajer
    Guest

owady to podstawa ale rosliny sa przysmakiem (dodatkiem) niektorych kamkow - moj je bardzo chetnie rozne owoce np. jablko i mandarynke albo brzoskwinie + salate i cykorie

Jak juz jestesmy przy tym pytanku to i ja mam pytanie:
    Jak podajecie swoim kamka owoce? Z reki czy na misece na dole tarra.? Bo jak wiadomo kamki siedza przewaznie u gory, przewaznie ,moj a nadol schodzi zadko chyba ze jest glodny.

Pozdrawiam!
    Dawid
    Kameleon
    3City

zielonyfrajer
    Guest

z reki - cieniutki plasterek jablka, brzoskwini, kawalek cykorii, salaty, itp. a on sam sobie ogryza (albo i nie jak nie ma ochoty)

Dzieki za odpis
    Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów