Witam.
Czy ktos z was wie jakie jaszczurki zyja w polskich lasach?
Z gory dziekuje.
P.S. Jezeli ktos ma jakies ich zdjecia to czy mogl by mi je przeslac?
Witam.
Czy ktos z was wie jakie jaszczurki zyja w polskich lasach?
Z gory dziekuje.
P.S. Jezeli ktos ma jakies ich zdjecia to czy mogl by mi je przeslac?
Jaszczurka zwinka
Padalec [ jaszczurka beznoga, czesto mylona z wężem]
Jaszczurka zielona, zwinka, padalec, jaszczurka żyworodna (albo jakoś podobnie) i jeszcze ch7yba jaszczurka murowa
Co ty jaszczurka murowa (zwana Murówką) w PL nie ma, a zielona prawie już wymarła na naszych terenach, jedyna ostoja tego gatunku jest na śląsku cieszynskim.
Żadnej ostoi jaszczurki zielonej na Śląsku Cieszyńskim nie ma. Pisałem już o tym kilka razy. Najbliżej polskiej granicy sa w Niemczech koło Gubina (kilka km od granicy), a w Czechach ponad 100 km od naszej granicy. A jaszczurki murowej nigdy nie było, najbliżej nas jest w południowej Słowacji.
I z wyjatkiem padalca, ani zwinka ani żyworódka nie żyją w lasach, to gady terenów otwartych.
no znawcy gadów!?!? ja widze tu tylko jednego , brawa za dobrą odpowiedż i całkowicie sie z tobą zgadzam dr. Robert
Ja napisałem, że "chyba" murowa też więc... a pozatym to sa jeszcze różne traszki i salamandry
oraz co najważniejsze "polskie jaszczurki" terraryjne urodzone w niewoli DD
a jaka to jest czerwona jaszczurka ktora mozna spodkac w lasach na drzewach ?? nigdzie o niej nie pishe
(raczej bordowa) chyba taką widziałem wyglądała jak mała zwinka ok. 6cm
Zwinka żyje też i w lasach, a najbardziej lubi granice łak i lasów.
Złapałem i wypuściłem (czasem sfotografowałem) ich w życiu tyle, że nie masz pojęcia.