-
nawilzacz powietrza
witam wszystkich seeeerdeecznie
pytanko:
Czy ktos robil z Was juz terra wilgotne z zastosowaniem nawilzacza?
Jaki nawilzacz najlepiej zastosowac? firma, rodzaj?
Musze cos takiego zrobic, a weny tworczej brak
wiec moze ktos podesle jakis sprawdzony pomysl ;-)
Pozdrawiam,
-
Re: nawilzacz powietrza
Ja stosuje firmy BURG. kupiłem go na allegro za 120 zł. Jest fajny jednak w moim przypadku musiałem dodać system zraszania. Mam tera o wymiarach 120cm wys 80 cm szerokie i 50 głębokie. Jedna cała ściana jest w siatce i dwa paski na górze. Nawilżacz ma to do siebie (co najmniej u mnie) że nawilżał w ciągu 1 minuty do około 80-90% jednak przy włączonym promienniku (miała być docelowa temperatura około 25C) szybko wilgotność spadała do 60-50% (w ciągu godziny) co za tym idzie i temperatura się zmieniała. Dlatego zastosowałem trzy razy w ciągu doby zraszanie po 1 minucie. A dodatkowo nawilżacz który włącza się co około 10 minut na około 10 sekund. Dzięki temu w nocy mam wilgotność 90-100% a w dzień przy włączonym promienniku 75-90%. A co najważniejsze temperatura i wilgotność jest dość stała. Nawilżacze Burga maja higrostat jest to dobre i złe. Bo nie osiągniesz wyższej wilgotności niż 70% (przy modelach tańszych) i 80% przy modelach droższych. Więc jak chcesz mieć wyższą wilgotność to musisz tak zamontować go aby łapał on powietrze z zewnętrz i wydmuchiwał do środka. Podsumowując jak masz dobrze wentylowane terrarium i potrzebujesz wysoka temperaturę to lepszy jest system zraszania jak wystarczy ci około 70% wilgotności to nawilżacz powinien się sprawdzić. możesz zastosować kombinację.
Załączam foty (już kiedyś je pokazywałem) tam na dole jest taka wnęka na nawilżacz (można osiagnąć wilgotnośc i 100% i wygląda estetycznie).
-
to mamy podobne terra ja bede musial tylko moje troszke zmodyfikowac w zalaczniku przesylam zdjecie.
rozmiary: 90x60x110H
-
a system zraszania ? jak zrobiles??
-
Wiem, że całkiem niedawno był post o ile się nie myle to brzmiał on tak "Nasz patent na system zraszający" i tam pisłąo jak zrobić samemu... wpisz to do wyszukiwarki i gotowe
Życze powodzenia
-
wykorzystałem patent Snakesa:
pompka od odkurzacza piorącego około 80 zł kilka rurek (groszowe sprawy) mikrodysze Gardeny około 10 zł i wyłącznik czasowy elektroniczny ok. 40-50 zł i działa super. Nie zalewa terra chociaż zraszam 3 razy dziennie.
-
patent snakesa ? hmmmm
ciekawe co snakes na to....
)
-
Przepraszam snakes pisze że macie taki sam. To był taki skrót. Po prostu u niego na stronie można cały system zobaczyć
-
)
ja się nie wściekam
-
Uprawnienia umieszczania postów