Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: nawilzacz powietrza

nawilzacz powietrza

witam wszystkich seeeerdeecznie
    pytanko:
    Czy ktos robil z Was juz terra wilgotne z zastosowaniem nawilzacza?

Jaki nawilzacz najlepiej zastosowac? firma, rodzaj?

Musze cos takiego zrobic, a weny tworczej brak
    wiec moze ktos podesle jakis sprawdzony pomysl ;-)

Pozdrawiam,

Re: nawilzacz powietrza

Ja stosuje firmy BURG. kupiłem go na allegro za 120 zł. Jest fajny jednak w moim przypadku musiałem dodać system zraszania. Mam tera o wymiarach 120cm wys 80 cm szerokie i 50 głębokie. Jedna cała ściana jest w siatce i dwa paski na górze. Nawilżacz ma to do siebie (co najmniej u mnie) że nawilżał w ciągu 1 minuty do około 80-90% jednak przy włączonym promienniku (miała być docelowa temperatura około 25C) szybko wilgotność spadała do 60-50% (w ciągu godziny) co za tym idzie i temperatura się zmieniała. Dlatego zastosowałem trzy razy w ciągu doby zraszanie po 1 minucie. A dodatkowo nawilżacz który włącza się co około 10 minut na około 10 sekund. Dzięki temu w nocy mam wilgotność 90-100% a w dzień przy włączonym promienniku 75-90%. A co najważniejsze temperatura i wilgotność jest dość stała. Nawilżacze Burga maja higrostat jest to dobre i złe. Bo nie osiągniesz wyższej wilgotności niż 70% (przy modelach tańszych) i 80% przy modelach droższych. Więc jak chcesz mieć wyższą wilgotność to musisz tak zamontować go aby łapał on powietrze z zewnętrz i wydmuchiwał do środka. Podsumowując jak masz dobrze wentylowane terrarium i potrzebujesz wysoka temperaturę to lepszy jest system zraszania jak wystarczy ci około 70% wilgotności to nawilżacz powinien się sprawdzić. możesz zastosować kombinację.
    Załączam foty (już kiedyś je pokazywałem) tam na dole jest taka wnęka na nawilżacz (można osiagnąć wilgotnośc i 100% i wygląda estetycznie).

to mamy podobne terra ja bede musial tylko moje troszke zmodyfikowac w zalaczniku przesylam zdjecie.

rozmiary: 90x60x110H

a system zraszania ? jak zrobiles??

...:James:...
    Guest

Wiem, że całkiem niedawno był post o ile się nie myle to brzmiał on tak "Nasz patent na system zraszający" i tam pisłąo jak zrobić samemu... wpisz to do wyszukiwarki i gotowe
    Życze powodzenia

wykorzystałem patent Snakesa:
    pompka od odkurzacza piorącego około 80 zł kilka rurek (groszowe sprawy) mikrodysze Gardeny około 10 zł i wyłącznik czasowy elektroniczny ok. 40-50 zł i działa super. Nie zalewa terra chociaż zraszam 3 razy dziennie.

sułek_
    Guest

patent snakesa ? hmmmm
    ciekawe co snakes na to....
    )

Przepraszam snakes pisze że macie taki sam. To był taki skrót. Po prostu u niego na stronie można cały system zobaczyć

sułek_
    Guest

)
    ja się nie wściekam

Cześć

patent nie jest mój
    jest to szeroko stosowane rozwiązanie wśród terrarystów - w mniej lub bardziej zaawansowanej formie
    Są różne rozwiązania techniczne - dużo kombinacji. Nie wiem czy ktoś ma na to jakiś patent

Tą pompkę którą opisuję - wynalazł właśnie Sułek
    Zresztą od niego mam też rozdzielniki GARDENA, bo w komplecie jest ich bardzo dużo
    No i okazało się potem że w kilku profesjonalnych systemach za ciężkie pieniądze pompka i dysze jest identyczna

Teraz będę eksperymantował z metalowymi dyszami - są dwa rodzaje, produkujące mgiełkę i deszcze - ale są one dość drogie niestety i w Polsce chyba niedostępne na razie. Poza tym potrzeba już wyższego ciśnienia

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów