Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Dzwne kolory u kamka jemenskiego.

lharkon
    Guest

Dzwne kolory u kamka jemenskiego.

Witam serdecznie.
    Nasz kamek od wczoraj ma jakies inne kolory niz zwykle, mianowicie czubek helmu bialy a reszta helmu jest takiego sinego koloru.
    Pas grzbietowy takze jasny...kolory te znikaja gdy zaswiecimy lampe grzewcza.
    Poza tym wieczorem jakby szybciej sie do snu szykowal...tzn juz znalazl swa ulubiona galazke i czeka na noc.
    Czy te kolory o czyms zlym moga swiadczyc?[jak juz mowilem nigdy takich nie zaobserwowalismy u niego].
    Do swego ulubionego jedzenia czyli swierszczy dalej biegnie jak szalony
    Wode pije rowniez w duzych ilosciach.
    Dodam rowniez, ze jakis czas temu oparzyl sie w lapke o lampe grzewcza, niedawno jak przechodzil wylinke to zauwazylismy ze ma jeszcze blizne.
    Czy mamy sie martwic?
    Prosze o jakies sugestie.

xol
    Guest

Re: Dzwne kolory u kamka jemenskiego.

Biały czubek hełmu... ja bym stawiała na zbliżającą się wylinkę, ale skoro piszesz że niedawno miał wylinkę, a te objawy są pierwszy raz, no to nie wiem...
    Tą blizną bym się nie przejmowała, jeśli oparzenie się dobrze zagoiło.
    Od jak dawna go macie?

lady_lady
    Guest

jestem za xol
    ale mam pyt nie dawno macie na myśli dnie tygodnuie czy jak ?

lharkon
    Guest

No wlasnie te kolory sa jaskrawe...my sobie tak myslimy ze to moze jakies jego przygotowanie sie do godow na wiosne
    Wylinke mial doslownie kilka dni temu, a przed wylinka owszem, nabiera bladego koloru, ale nigdy tak jaskrawego...

lharkon
    Guest

Nie nie, wylinka to na pewno nie jest.
    Moze pan kamcio poczul wiosne?
    Mamy go dokladnie od swiat Bozego Narodzenia...
    Pozdrawiam!

Przeczytaj to: http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=11&i=991&t=991
    Moze to ma cos wspolnego co ja juz pisalem?

iwona krzywkowska
    Guest

Hej,
    Mój kamelon też jest jaskrawy od paru dni - jestem pewna, że będzie składał jajka. Pije teraz jak szalony-dwa razy dziennie. Wcześniej chciał pić tylko raz w tygodniu. Podaję mu teraz więcej wapnia i witamin - w wodzie. Niestety nie chce jeść! Zaczął być niespokojny, koniecznie chce się wydostać z terrarium czego wcześniej nie robił. Wstawiłam mu donice z piaseczkiem-żeby mógł w niej złożyć jaja. Na razie donice ignoruje...
    Pozdrawiam,

nasyp mu tyle sciolki ile tylko mozesz! moja kopie i kopie. Tez chciala wyjsc z terra. lazila po szybie, siatce wentylacy itp.

iwona krzywkowska
    Guest

Na spodzie terrarium jest kostka kokosowa. Dosypałam jej sporo jasnego piasku i dodatkowo wstawiłam doniczkę z piaskiem. Zastanawiam się tylko czy nie wymienic tego piasku na torf?
    Kamelek teraz strasznie dużo pije i prawie wcale nie je. Kolory ma przepiękne
    Pozdrawiam,

lharkon
    Guest

Pani w sklepie zoologicznym zapewniała Nas, że kameleon to samiec więc mozliwość, że będzie skladać jaja [no i okaze się samiczką] mogliśmy wykluczyć - do czasu.... gdy zaczął kopać norke. Pojawiła się niepewność. W tej chwili traktujemy kameleona jak samiczke i podjeliśmy już wszelkie działania - podnieśliśmy poziom ściółki w terrarium i kameleon dziś znowu zaczął kopać, z woda podajemy vibovit, z swierszczami inne witaminki, UV non stop się świeci... - tak jak zalecają w innych topikach.
    Czy to samiec czy samiczka okaze sie z biegiem czasu...

Uprawnienia umieszczania postów