Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pytania o kameleonki jemeńskie

Mieszany widok

CD/Tombik
    Guest

Pytania o kameleonki jemeńskie

Witam
    Mam parę pytań dotyczących hodowli parki kameleonów jemeńskich:
    1. Jaka wielkość terrarium dla jednej parki ?
    2. Czy basen jest w terrarium ważny ?
    3. Jak zamontować "coś z kapiącą wodą" tanio i dobrze ? Nie mówie o fontannach itp.
    4. Czy kameleony zmieniają kolor na taki jak otoczenie ?
    5. Jaki kolor ma kameleon gdy jest mu dobrze a jaki gdy jest bardzo zły ?
    6. Czy odrzucają ogon ?
    7. Jakie są najczęstsze choroby, ich przyczyny i objawy ?
    Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

xol
    Guest

Re: Pytania o kameleonki jemeńskie

Właściewie to odpowiedzi na wszystkie twoje pytania można znaleźć w opisie gatunku i archiwalnych postach... No ale dobra:
    1. Terrarium im wyższe tym lepiej, minimalne wymiary dla parki... hmmm, dajmy na to 100/80/100? (nie jestem pewna) Najlepiej jak największe... No ale zalecane jest trzymanie pojedyńczo...
    Ważne, by miały dużo roślin (najlepiej pnących) i gałęzi do wspinania.
    2. Basen chyba nie jest konieczny, kameleony nie kąpią się ani (zazwyczaj, chociaż są wyjątki) nie piją z miseczki, tylko kapiącą wodę. Można nauczyć kamka żeby pił z miseczki/basenu, jeżeli lustro wody się porusza - np. woda kapie do niego. W jednej z książek autor proponował też włożyć do basenu napowietrzacz (taki jak do akwarium), żeby poruszał wodę, ale nie wiem czy to działa.
    3. Poszukaj w postach archiwalnych, było już o tym...
    Ja zrobiłam to najprościej jak się dało: plastikowy pojemnik w dziurką w dnie, w dziurce plastikowa rurka i takie pokrętło do regulowania przepływu - można je kupić np. w sklepie zoo, takie jak używa się np. w napowietrzaczach dla ryb. Pojemnik stoi na górze terra, można manipulować pokrętłem bez wsadzania ręki do terra, a rurka przez siatkę zwisa sobie do środka )
    4. Przede wszystkim zmieniają kolor w zależności od nastroju, ale chyba otoczenie też ma wpływ (to wnioskuję z obserwacji mojego kamka).
    5. Kiedy mu dobrze, to jest zielony, a jak jest zły, ma jaskrawe, kontrastowe kolory: żółte, pomarańczowe i czarne plamy...
    6. Nie odrzuca ogona, a utracony ogon nie odrasta
    7. Choroby: podaję za książką R. D. Bartlett, Patricia P. Bartlet "Chameleons"
    - trzeba dbać, by kamek się nie odwodnił (dużo piją)
    - stres i niskie temperatury mogą spowodować "przeziębienie" kamka i problemy z oddychaniem. Leczenie = podniesienie temperatury, jeżeli nie pomaga to kuracja antybiotykowa.
    - pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne: problem chyba głównie u kameleonów z odłowu.
    No i oczywiście trzeba uważać na krzywicę, szczególnie u młodych, które bardzo szybko rosną.

CD/Tombik
    Guest

Czyli jeśli będę miał wystrój terrarium np.:
    1. Brązowy to kameleon będzie wiekszość czasu brązowy ?
    2. Czyli lepiej zrobić terrarium bardziej zielone tak ?
    3. Możecie mi podać tytuły dobrych książek o kameleonach (najlepiej polskojęzycznych ewentualnie angielskojęzycznych bo w j. angielskim jeszcze się łapię) ?
    4. Ile czasu zajmuje kameleonowi zmienienie koloru ?
    Przepraszam za tyle pytań, ale chcę im sprawić jak najlepsze warunki.
    Dziękuje z góry za odpowiedzi jak i dziękuję Xol'owi.

xol
    Guest

1,2. Nie wiem czy tak na pewno będzie, ale jak mój miał w terra zielone tło (nie miał tylnej ściany, więc prześwitywała zielona ściana pokoju), to był intensywniej zielony niż teraz, odkąd ma brązową tylną ścianę (na jej tle robi się brązowy; czytałam, że ten kolor przyjmuje kameleon kiedy jest mu zimno albo jest zestresowany, ale on ma ciepło i spokój, więc to musi być kwestia ściany).
    3. Z tego co wiem, nie ma polskojęzycznych książek o kameleonach ((
    4. Kolor zmienia właściwie w mgnieniu oka szczególnie pod wpływem silnych emocji, np. złość.
    P.S. Nie przepraszaj, pytaj ile chcesz - to dobrze że starasz się dowiedzieć jak najwięcej
    P.S.2 Nie ma za co ))
    P.S.3 Jestem płci żeńskiej, a Xol się nie odmienia przez przypadki )))
    pozdrawiam

CD/Tombik
    Guest

Aha przepraszam za błąd Xolo
    Myślę o zastosowaniu na tylniej ścianie maty korkowej której 75 % jest koloru zielonego a reszta brązowa.
    W terrarium 100 x 70 x 100 [ dł. x szer. wys. ] jaki powinien znaleźć się basen ( jeśli można proszę o wymiary )?
    Czy są jakieś strony polsko lub angielsko języczne o kameleonach jemeńskich ?
    Jakieś porady co do zakupu ?
    Jakie są ich zwyczaje / co lubią robić itp. ?
    Przeszukałem opisy tutaj na www.terrarium.com.pl, na www.terrarystyka.com.pl a nawet krótki opisik na www.biofil.pl i nadal jestem nie nasycony
    Z góry dziękuję i pozdrawiam!

dr Robert
    Guest

Z książek polecam: "The Yemen Chameleon - Chamaeleo calyptratus", autorstwa Schmidta (widziałem w Kakadu w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu) oraz znanego czeskiego badacza kameleonów Petra Necasa "Chameleons - nature's jewels" (jest zarówno wersja angielska jak i niemiecka), wydawnictwo Chimaira (ponad 350 stron, opisy wielu gatunków). Myślę, że obie książki można kupić lub zamówić w www.rio.com.pl lub w jakiejkolwiek zagranicznej księgarni internetowej.

Nefarious
    Guest

Moj kamek jak jest mu dobrze przybiera jasne kolory w odcieniach zieleni i na moje oko jest w miare usmiechniety natomiast gdy jest zdenerowany lub cos mu nie pasuje robi sie ciemny dostaje czarnych plam staje sie nakrapiany i otwiera szeroko jape i syczy:> ..do poludnia jest strasznie zywy, zwisa z galezi jak spiderman, widzi swoje odbicie w szybie i stara sie przejsc na druga strone komicznie to wyglada. Stara sie chwycici kabel ktory wystaje poza terra a on mysli ze jest wewnatrz. W galerii dominikanskiej maja cos takiego jak " The little dripper" takie proste urzadzenie do dozowania wody przez wezyk znajdujacy sie w terra..kamek musi miec duza wilgotnosc i dobra wentylacje ...podloze z kokosa jest niezbedne bo tylko ono nie butwieje i nie plesnieje w przeciwienstwie do drewna..mozna je trzymac przez dluzzszy czas...Moj kamek pozera ogromne ilosci swierszczy , much i wszystkiego co oblesne je z reki nie boi sie chodz nieraz sie odsuwa i podaza w gore galezi..wstaje rano o 6 tak jak ja i o 22 juz spi nauczylem go mojego trybu zycia ..pozdrawiam

CD/Tombik
    Guest

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
    P.S. P. Robercie, a jakie są mniej więcej ceny tych książek ?
    Mam darmowy dostęp do tłumacza j. angielskiego przysięgłego (moja ciocia) więc bym sobie kupił .

dr Robert
    Guest

O ceny pytaj np. na www.rio.com.pl

iwona krzywkowska
    Guest

Dodam coś od siebie choć właściwie prawie wszsytko jest już napisane powyżej

Mój kameleon uwielbia świerszcze posypane wapnem, muchy, pasi koniki i motyle;
    Mączniaki i drewnojady-nie podaję, zwłaszcza tych pierwszych!

bardzo lubi pić wodę z vibovitem ( podaję z pipetki zazwyczaj raz w tygodniu )

temperatura w terrarium to około 28 stopni, wilgotność 70 % (spryskuję podłoże dwa razy dziennie)

podłoże: kostka kokosowa (według mnie najlepsza)

kolor kamelka: jak śpi to jest jaśniutko-zielony, w dzień zazwyczaj ciemnozielony nakrapiany, a jak jest zły to się robi prawie czarny.

oświetlenie: koniecznie świetlówka z UVA i UVB!!!

witaminy: można kupić w sklepach zoologicznych, a wapno w aptece.

Co jeszcze, pytaj.

Uprawnienia umieszczania postów