Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Wylinka na palcach geka

PaWeL^
    Guest

Wylinka na palcach geka

Czesc

Mój gekon wczoraj przeszed wylinke i pozostalo mu jej troche na palcach ! w jaki sposób moge mu ja usunąć ??

i jeszcze jedno co to moze oznaczac że nie ma on pazurków na jednej lapce ?

POZDRO !

Trunks
    Guest

Re: Wylinka na palcach geka

weź go na ręke skropl łapke troche wodą i delikatnie zdejmuj wylinke, uwarzaj na palce gekonka, a co do pazurków, nie mam pojęcia

Nook
    Guest

Nie tak rzadkim problemem, na który napotykają właściciele gekonów lamparcich jest martwica koniuszków palców spowodowana zasychaniem na nich nie zrzuconej wylinki. Problem nie jest dość poważny, ale drobna ranka potrafi w sprzyjających ku temu okolicznościach (osłabienie zwierzęcia) zmienia się szybko w ropiejącą ranę z doprowadzającą do amputacji kończyny lub zatrucia organizmu jaszczurki (posocznica). Dokładne przyczyny powodujące pozostawanie fragmentów wylinki na koniuszkach palców jest nie wyjaśniona składa się na to kilka przyczyn: źle zbilansowana dieta zawierająca za mało witamin (tu ważne są A i E), deformacje palców sprzyjające pozostawaniu fragmentów naskórka, zbyt suche i miękkie podłoże powodujące trudności ze zdarciem wylinki z palców. Inne? Jeżeli zauważymy, że na palcach jaszczurki pozostała wylinka należy niezwłocznie ja rozmiękczyć (włożyć gekona do płytkiej letniej wody) i po czasie (wystarczy pól godziny) delikatnie ściągnąć martwy naskórek (ostrożnie, bo łatwo zerwać skórę z końcówek palców i pazurki).

http://terrarium.com.pl/gekonlamparci.php?txt=2

PaWeL^
    Guest

dzięki ! włoze go do letniej wody i spróbuje zdjąć ! )

pozdro.

Uprawnienia umieszczania postów