Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Lampart i toke

Lampart i toke

Mam pytanko!
    Planuje sobie kupić Gekona Lamparciego i zastanawiam się czy mógłbym z nim trzymać G. Toke?
    Czy nie będą prowadzić ze sobą walk o terytorium?

Re: Lampart i toke

hmm z tego co wiem to toke ma inne warunki hodowli niz lamparci (chodzi mi o wilgotnosc)lamparty potrzebuja dosc suchego terra jakies 40%-50%wilgotnosci noca jakies 60% zas toke w dzien potrzebuja jakies 70%-80% i lampart wedle mnie w takich warunkach nie bedzie sie dobrze hodował i moze zdechnac.Zas jesli utrzymywała bys warunki dla lamparta to Toke by cierpiał a zwłaszja jego skóra,gdyz za mała wilgotnosc powoduje choroby i problemy ze skóra.Jesli zas zrobisz warunki posrednie to oba gady beda sie meczyc.A co do osobników łaczenia to jesli masz samce beda sie kasac mimo tego ze lampart jest naziemnym gekonem a toke "drzewnym" i przebywa na gałeziach,To i tak bedzei dochodziło miedzy nimi do starc.I to sa dwa najwazniejsze powody na podstawie ,których nie powinnas ich trzymac w jednym terra.

Bardzo dziekuje!
    A tak przy okazji Kama to ksywka, jestem facetem!
    Jeszcze jedno pytanko jak sprawić by w tera było 40% wilgotności w dzień i 60% w nocy. No i jak to zmierzyc!
    Byłbym wdzięczny za odpowiedź!
    Pozdrawiam

w dzien masz wlaczone lampy ktore przesuszaj apowietrza a na noc zraszasz terrarium woda mineralna ze spryskiwacza( tak jest najprosciej) albo robisz system irygacji taki jak opisywany na forum kiedys ale mysle ze to niepotrzebna dla lamparta w terrarium w ktorym pewnie bedziesz mial malo roslin..a jak zmierzyc? poslinic i wlozyc palec a tak powaznie to jest takie urzadzenie jak hydrometr dostepny w sklepach zool... z tego co wiem to np znajomy uzywa zwyklego barometru z termometrem i hydrometrem.

sorrki za to nie porozumienie z ksywa ; ]

hydrometr jest do mierzenia gestosci wody w akwariach, a do wilgotnosci jest higrometr/hygrometr. Wiec jak poprosisz o hydrometr w sklepie to dadzą Ci cos w rodzaju duzego termometru skrzyzowanego ze spławikiem ) Albo to ja juz sie zakręcilem w nazewnictwie, ale wydaje mi sie, ze mam racje Pozdrawiam.

Hari dobrze mówi ;P

troche zamieszał ale dobrze mowi ;]

Bizonek mały
    Guest

nie
    po pierwsze: mają z lekka odmienne potrzeby
    pod drugie: toke to dosyć złośliwy typek i może (nawet badzio prawdopodobne) dojść do walki
    po trzecie: a to tak dla zmyły

Peet
    Guest

niestety Toke nie można łączyć z innymi gekonami i wogóle z czym kolwiek
    napisz coś onim

Uprawnienia umieszczania postów