Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Aklimatyzacja anolisa...

Azzie
    Guest

A oto zdjecia terrarium

Terarium ma 30 litrow (wiem ze nie duze, ale na razie nie mam pieniedzy na wieksze). Choc nie wydaje mi sie zeby bylo za male bo moj anolis nawet nie schodzi na ziemie. Praktycznie ciagle siedzi albo na kamieniu pod lampa (w dzien) albo w lisciach (w nocy).
    Temperatura ktora tam jest widoczna to juz jest nocna, po wylaczeniu lampki. W sumie go juz obudzilem do zdjec

Jak widac miseczke z woda ma (pija z niej czasami), miseczke ze swierszczami tez (polowania na te owady nie stwierdzono)...

Co moge jeszcze napisac? Czasami anolek gardziel napina jak kogout

A bardzo czesto trze bokami pyska o podloze (np o kamien, albo o reke jak na niej siedzi). Tak jakby chcial sobie policzki wytrzec. Ten typ tak ma, czy tez moze to o czyms swiadczyc?

Terrarium spryskuje dwa razy dziennie, podlewam tez kwiatki przy okazji wiec wilgotnosc powinna byc w miare dobra (nadal w warszawie ciezko kupic higrometr wiec nie wiem jaka jest dokladnie...).

CD/Tombik
    Guest

Re: Życze anolisowi zdrowia !!!

Azzie a masz swietlowke UV ???

CD/Tombik
    Guest

Re: A oto zdjecia terrarium

Azzie a masz swietlowka emitującą UV ???

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: Zdjecia anoliska

Z tego co można wywnioskować z analizy zdjęć: jaszczurka jest bardzo odwodniona - zapadnięte oczy, wysuszony ogon, sucha obręcz miedniczna. Kąpiel w umywalce - przyznam, że na takie rozwiązanie bym nie wpadł........faktycznie - gad nie ma prawa w takich warunkach myśleć o piciu - co wyraźnie może mu uratować życie - tylko o ucieczce z obcego i nieprzyjaznego miejsca. Pisząc o kąpieli mam na myśli ustawiony w terrarium basenik (kuweta fotograficzna wypełniony ciepłą wodą). Jeśli nadal nie będzie pił - pojenie trzeba przeprowadzać z pipety - kropla na nos - jaszczurka powinna taką kroplę zlizywać z głowy. Jest jeszcze jeden niepokojący obraz - mimo wychudzenia brzuch jest napęczniały - pytanie - kiedy zwierz coś z siebie wydalił (kał, mocz)?
    Terrarium wydaje mi się zbyt małe i pełne otwarcie u góry może sprawiać kłopot z utrzymywaniem odpowiedniej temperatury

CD/Tombik
    Guest

Nie chce Cie Azzie urazic ale terrarium nie wyglada ciekawie. Dla anolisa powierzchnia dna nie jest az tak strasznie wazna. Najwazniejszym rozmiarem jest wysokosc. Anolis potrzebuje tez w terarrium duzo zielonego zeby sam taki byl. Wiec roslinka a na scianach np. korek pomalowany na zielono.
    Nadal utrzymuje sie przy pomtsle zeby nakarmic go papka gerbera. Aha bo w koncu niewiem, Azzie podajesz mu witaminy ? Calcium + vibovit junior ?

Azzie
    Guest

Re: Zdjecia anoliska

Hmmm... Kuweta z woda w terrarium, przyznam ze na takie rozwiazanie tez bym nie wpadl ))) Dla mnie "zafundowac zwierzakowi kapiel" to znaczy wziac zwierzaka i go wykapac. Ale to chyba dlatego ze zawsze mialem duze ssaki, ktore "troche" inaczej sie pielegnuje.

Dzis po poludniu zrobie mu jakis wiekszy basenik tam i zobaczymy... Prawde mowiac tez mi sie wydawalo ze moze byc odwodniony bo wlasnie gdzies wyczytalem ze one nie jedza gdy sa odwodnione...

No nic, zobaczymy co powie na ten basenik...

Azzie
    Guest

Alez on jest praktycznie caly czas zielony! Od dobrych kilku dni nie widzialem zeby byl brazowy.

Karmienie czymkolwiek na sile raczej nie wchodzi w gre - po ostatniej takiej probie wyszedlem pogryziony
    Tak samo ciezko tu mowic o podawaniu jakis witamin jesli nie chce jesc... Wody z witaminami nie chce pic.

CD/Tombik
    Guest

Witaminy podaje sie w swierszczach. Wkladasz 2-3 swierszcze do sloika wrzucasz tam witaminy i wstrzasasz sloikiem.

Z tą umywalką to dobre ), sprawdza się przysłowie ile głów tyle pomysłów, ja jak stosuję kąpiel (mam węże na jaszczurkach się nie znam) to posiadam do tego odpowiednie akwarium, wkładam gada nakładam wentylowaną pokrywę, podłączam grzałkę z termostatem i zostawiam zwierzaka na 2 -3 godz.
    z jaszczurką powinno być mniej kłopotu bo jest dużo mniejsza a co za tym idzie potrzebny mniejszy zbiornik
    acha oczywiście poziom wody musi być taki aby swobodnie wystawał łepek i mógł jaszczur swobodnie oddychać
    a co do papki gerbera to nie wiem czy to dobry pomysł, może pan Jarek
    (pozdrawiam) się wypowie

expo
    Guest

kilka refleksji a propo "terrarium" Azzie.
    1. najpierw trzeba qpic porzadne terrarium,
    a nie jakies akwarium dla rybek - dziwie sie
    ze anol jeszcze nie uciekl :]. poza tym te
    jaszczurki, nie wiem czy wiesz, potrafia chodzic
    po szybach, podobnie jak gekony -
    na ucieczke nie pozwala anolowi na razie zdrowie, ale... :]
    zadnego akwarium! najlepsze bedzie terrarium o podstawie
    30/50 i wysokosci 50-60. i to trzeba zalatwic natychmiast!
    2. jako podloze w zupelnosci wystarczy kostka kokosowa,
    ktora pecznieje w wodzie. zrezygnowalbym z kamykow!
    (albo to co jest na zdjeciu jest kamienio-podobne :]).
    sam torf kokosowy.
    3. rosliny. ja wywalilbym te duze kamienie czy konary i zamiast nich wstawil
    wiecej naturalnych kwiatow! niekoniecznie z tak bardzo rozlozystymi
    lisciami, bo przy niewielkim oswietleniu daja duzo cienia na dolna
    czesc terra.
    4. i jesli anol pije z tej miseczki, to moglaby byc ona plytsza.

a tak reasumujac, dodam, ze anolowi w takim domku nie jest dobrze :[
    ale mozna to zmienic! i nie zacznynaj od konca - qp najpierw terrarium!
    (pozycz od rodzicow, dziadkow - sadze ze w 200 PLN mozna qpic cos
    rozsadnego).

a! i czy zrobiles juz anolowi ciepla kapiel w plytkim zbiorniczku?
    sadze, ze uwaga dr Jarka, co do kapieli jak i pytanie o wyproznianie gada
    moze wiele pomoc! pozdrawiam! mlody vel.expo :]

Uprawnienia umieszczania postów