Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Witamina D3 dla Kamcia

Nefarious
    Guest

Witamina D3 dla Kamcia

Witajcie
    chcialem sie zapytac w jaki sposob podajecie witamine D 3 swoim kamkom? czytajac ulotke dowiedzialem sie ze moze ona byc szkodliwa dla czlowieka , gdyz nastapi jej przedawkoanie, wiec dla zwierzecia tym bardziej.. interesuje mnie sposob podawania tej witaminy gadzince gdyz ma strasznie dziwny zapach i domniemiam tez ze rowniez i smak nie jest rewelacyjny. Czy maly kamek nie wyczuje dziwnego zapachu lub smaku ...jak czesto nalezy podawac witamine przy zastosowaniu uv , uvb
    z gory dziekuje za odpowiedz

dr Robert
    Guest

Re: Witamina D3 dla Kamcia

Witaminy D3 w ogóle nie podaje się kameleonom, gdyż, z tego co zbadano dotychczas, nie wchłania się skutecznie z przewodu pokarmowego, a podana, szczególnie w takim stężeniu jak ta z apteki, może uszkodzić watrobę i negatywnie wpłynąć na gospodarkę wapniową organizmu. Jest to na tyle poważne, że prowadzi często prowadzi do smierci. Wystarczą witaminki zawarte w preparatach produkowanych dla gadów (ewentualnie dla ptaków).
    Gady produkują vit. D3 w skórze pod wpływem UVB i dlatego trzeba stosować odpowiednie świetlówki lub zarówki, a najlepiej słońce.

...:James:...
    Guest

O ile się nie myle to tą witamine tszeba rozpuścić w mleku??? Facet ze sklepu ktory sie zna na żeczy polcił podawać raz w miesiącu jedną krople do pyszczka dla a.błotnej i jeszcze jedno jeśli dobrze się orientuję to ta wytamina sama się produkuje w organiźmie w lato więc tą witamine trzeba dawać tylko w zimę/jesień nie radzę się tym sugerować bo mogłem witaminę D3 pomylić z jakąś inną witaminą

pozdrofka i powodzenia

dr Robert
    Guest

Czego to ludzie nie wymyślą .......

dr Robert
    Guest

...:James:...
    Guest

Przecież mowilem że mogło mi się pomylić

Uprawnienia umieszczania postów