-
TAKYDROMUS SEXLINEATUS - cz. 2
Mam 1 samice i 2 samce. Samica w ostatnich paru dniach pozadnie grubnie, mam nadzieje ze to jaja ( bo karmie je pozadnie Przede wszystkim kieruje sie do dr Roberta, czy mozesz mi przepisac jeszcze jakies dzialania przed zlozeniem przez samice jaj ??? Jako podlaoze mam kokos ok 5-7 cm. Czy potrzebuje cos jeszcze ?? Na szczescie termitowki jeszcze zimoja w innym terra i beda jeszcze troche wiec nie ma problemu z tym ze moglby ktos rozkopac kokos, narazie jaszczury maja dla siebie cale terra.
Jak ktos moze niech pomoze !
POZDRAWIAM ADEMAR
-
Re: TAKYDROMUS SEXLINEATUS - cz. 2
Odpowiedz na pytanie odn.skladania jaj przez T.s. pozostawie dr.Robertowi - w koncu to On jest specem od J.wlasciwych.
Sam natomiast zapytam(!!!) - czy dobrze zrozumialem??? - po sezonowaniu Twoje duze termitowki beda w tymsamym ter. co te male,smukle jaszczurki???
Przepraszam - mam nadzieje,ze tylko Cie zle zrozumialem.
W przeciwnym bowiem razie musialbym zabkom zyczyc SMACZNEGO
Pozdrawiam
-
Trudno coś poradzić poza tym, ze trzeba dostarczać jej wapna i witamin, żeby jaja były zdrowe. Najwygodniej jest chyba trzymać je teraz względnie sucho, a miejsce do składania jaj urządzić np. w zamkniętym opakowaniu po margarynie, w którym trzeba umieścić mieszankę wilgotnego torfu z piaskiem lub innego substratu używanego do inkubacji jaj (np. wilgotny vermiculit = 1 część wagowa suchego vermiculitu + 1,5 części wagowe wody). Zrobić w takim pudełku otwory aby jaszczurka mogła wejść do środka. Samica przed złożeniem jaj będzie szukała wilgotnego podłoża i wówczas złoży jaja w takiej "norce", która zarazem może być dobrym inkubatorem. Oczywiście to dla naszej wygody, można tez w jednym kącie zostawić wilgotne miejsce, ale jaja są naprawdę małe i jeżeli zniesie je pod naszą nieobecność mogą być problemy z ich znalezieniem, nie mówiąc o tym, że w czasie szukania łatwo je obrócić czy uszkodzić.
CURTUS ma rację; co prawda Kaloula to zwierz owadożerny, ale nie można wykluczyć, że jaszczurka może jej też wpaść do pyska. Nie mówiąc o tym, że to zwierzęta o innym trybie życia i Kaloule mogą w nocy rozkopywać i nękać "Takydromuski". Dziwię się, ze nie sprawisz sobie oddzielnego terra, zwłaszcza, ze Takydromus nie potrzebują jakiś ogromnych przestrzeni.
-
Jedno pytanie gdzie zakupiłeś swoje Takydromusy ? Bo w gdańsku nie moge ich dostać ??
-
Po pierwsze: jaszczury dostaja u mnie witaminy, obsypuje kazdego swierszcze lub inne zarcie reptimineral C z firmy sera.
Po drugie: jak bede mial kase to napewno im sprawie nowe terra, bo i tak zamierzam ich miec wiecej, a nie chce im robic byle jakiego terra tymczasowego bo to dla termitowek jest dla niech bardzo dobre i duze, dobrze sie w nim czuja.
Po trzecie: wiem ze te jaszczurki powinny sie zakopywac na noc w torfie, lecz jeszcze ani razu od czasu gdy u mnie sa tego nie zrobily ( moze to swiadczyc o tym ze czuja sie bezpieczne i nie musza tego robic, ale moge sie mylic) spia na poleczkach, w tle i w roslinach na wysokosci ok 25-30 cm, nie ma codow zeby termitowki je dostaly.
Po czwarte: moge sie mylic ale zdaje mi sie ze termitowki nie przepadaja za taaak dlugimi jaszczurkami, i nie powinny ich atakowac, nawet jesli przypadkiem zejda one na dol.
Po piate: po zimowaniu wsadze termitowki do innego terra i tam je pozadnie skramnie po czym dopiero wsadze je do jaszczurek, zeby nie mialy zbyt duzego apetytu.
Po szoste termitowki sa u mnie bardzo dobrze karmione i nie widze ewentualnosci zeby mialy potrzebe zaatakowac ktoras z jaszczurek.
Po siodme: jesli wprowadzi sie w terrarystyce cos innowacyjnego, wszyscy na ta osobe naskakuja tylko dlatego ze wczesniej nikt tego nie zrobil.
Po osm: i ostatnie: jak bede widzial ze jest cos nie tak ( a bacznie obserwoje wszystkie moje zwierzatka) to napewno bede strala sie cos z tym zrobic i temu zaradzic
Ale sie napisalem, ale przynajmniej temat tych jaszczurek bedzie poruszony na forum, i nie bedzie tak nuuudno jak ostatnio....
POZDRAWIAM ADEMAR
p.s jak chcecie cos jeszcz skomentowac to bardzo chetnie to przeczytam ( chce zeby cos sie tu dzialo, a przynajmniej zeby mi nudno nie bylo i zeby inni sie czegos nauczyli)
-
Czekam na komentarze w tej sprawie.
POZDRAWIAM ADEMAR
-
-
Czy to musi byc norka?? czy zlozy tez w wilgotnym podlozu?? bo dalem pudelko po lodach bez przykrywki. czy zlozy tam jaja?? czy przykrys i zrobic otowor zeby byla norka??
POZDRAWIAM ADEMAR
pytania do dr Roberta
-
Hey!
Może nie powinienem,ale stwierdziłem,że to napiszę:
Aremar,jeżeli nie starasz sie korzystać ze wskazówek,których udzielają Tobie inni,dlaczego wciąż zadajesz pytania.
I nie pisz,że chcesz ożywić to forum
Pozdrawiam,hatiras
-
Uprawnienia umieszczania postów