Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: pytanko co do kameleonka

iwona krzywkowska
    Guest

Re: pytanko co do kameleonka

no to bardzo dobrze
    też pozdrawiam

xol
    Guest

No właśnie nie wiem ja jest z tym fikusem, jedni mówią że jest dobry, a inni że może szkodzić (to ostatnie czytałam na zagranicznych www). Kiedyś pytałam o to na forum, ale nie uzyskałam odpowiedzi.

iwona krzywkowska
    Guest

Xol, a co wyczytałeś na zagranicznych stronach o tym fikusie?

xol
    Guest

Nie mogę niestety znaleźć tego linka, dość dawno na niego trafiłam (
    Więc cytuję z pamięci: są podejrzenia, że drobnolistne fikusy mogą być przyczyną występowania chorób oczu u kameleonów, chociaż nie ma na to wystarczających dowodów. Coś w tym stylu. Jak znajdę linka to dam

xol
    Guest

A jednak znalazłam (trochę inaczej to jest napisane niż zapamiętałam, ale wniosek jeden: nic nie wiadomo ))):
    "There is some debate about the suitability of ficus plants in veiled chameleon enclosures, because the plants have a milky, irritating sap that may cause eye infections. Many people have used ficus plants in veiled chameleon enclosures with no ill effects, but it may be best to err on the side of caution here."

http://www.kingsnake.com/rockymounta.../RMHveiled.htm

che ci powiedziec ze moj kamco to sie pchał do wyjśćia bardzo lubił spacerować po mni e i po firankach.
    pamiEtaaj nie narażaj go na przeciągi i niech za dułgo niechodzi po domku

zielonyfrajer
    Guest

zdania sa podzielone ale jednak wiecej jest na tak. ja mam fikusa i nic sie nie dzieje

zielonyfrajer
    Guest

Tak, ale na większości stron jednak hodowcy mówią, że mają beniaminki i jest ok. Ten fikus ma taki biały sok, który właśnie może podobno powodować kłopoty z oczami.

Uprawnienia umieszczania postów