-
Szukam hodowcow Waranow !!!
Chce chodowac warana stepowego, ale boje sie troche ze nie uda mi sie go oswjic i bede mial spory problem. A moja druga watpliwojsc to to czy mozna nie karmic warana myszami ani innymi zywymi gryzoniami. Podawal bym mu swierszcze, szarancze, jajka, mieso. Chodzi o to ze mam troche opory przed podawaniem zywych myszy.
No i ostatnie pytanie:
Czy ma ktos na sprzedaz lub czy slyszal w polsce o innym gatunku warana niz stepowy do sprzedania?
Dzieki,
klunek
-
-
Re: Szukam chodowcow Waranow !!!
Witam KLUNEK
1.warana stepowego mozna oswoic - to "bydle" jest inteligentniejsze od wiekszosci(jak kazdy duzy drapieznik) jaszczurek.Warunkiem jest to aby kupic w miare mlodego osobnika(tak do 50cm),NIE OKAZYWAC strachu(podobnie jak z psami),zato wykazac sie spora cierpliwoscia - na poczatku zwierzak bedzie nieufny , moze nawet probowac gryzc(polecam rekawice) i udezac ogonem - jednak dosc szybko przywyknie do Twojej obecnosci i "obrobki" terrarium(kwestia moze 2tyg) - potem rozpocznij proby z braniem na rece.Waznym bedzie aby w swoim ter. czul sie bezpiecznie.Z wlasnymi w.s. nigdy nie mialem problemu agresji.
2.warany w naturze zywia sie glownie bezkregowcami ,gadami , padlina - gryzonie stanowia niewielka czesc ich diety - co sie z tym wiaze , karmienie glownie "mysza" (stosowane w wiekszosci naszych hodowli)jest
nie do konca wlasciwe.Osobiscie uwazam ze dieta dla w.s. powinna sie skladac z przynajmniej 30%bezkregowcow,20%ryb,20%zab - pozostale 30% moga stanowic gryzonie "do spolki" z np.miesem wolowym czy nawet
karma dla psa lub kota.
Podawanie zywych zwierzat nie jest nieodzowne - waznym jest podanie ich w calosci,najwyzej mniejszych gabarytowo(waran przy duzych kesach
demoluje ter. "wycierajac" je o podloze).
Przy wlasciwie urozmaiconej diecie nie bedzie koniecznosci "palowania sie" ze sztucznymi witaminami czy wapniem.Pamietaj jednak o UV - moze byc sztuczne(przez caly rok) lub czeste "plazowanie"na sloncu(od kwietnia do pazdziernika).Dobrze oslonieta przed wiatrem "klatka" pozwoli na naturalne "kapiele sloneczne" nawet przy temp.powietrza 15-17st - "na sloncu" wtedy moze byc nawet 30st.Istotnym jest tez czesciowe cieniowanie ter.tak aby zwierze moglo sie schowac przed zbyt "palacymi promieniami"(latem temp. na sloneczku latwo przekracza granice scinania sie bialka).
POZDRAWIAM
-
Re: Szukam hodowcow Waranow !!!
Ja równiez uważam, ze podstawę diety waranów powinny stanowić bezkręgowce. Co do innych gatunków niestety wybór jest bardzo ograniczony. Na naszym rynku tak naprawdę dostępne są tylko dwa: exanthematicus (stepowy) i niloticus ( nilowy). Niestety
Uprawnienia umieszczania postów