Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: MAŁY KAMCI NIC NIEJE

MAŁY KAMCI NIC NIEJE

MAM MAŁY PROBLEM MÓJ MAŁY JEST UUMNIE 4 DNI JAMENSKI SAMICA
    NIEWIDZIAŁEM ZE BY COS JAADŁ PPRZEZ TE PARE DNIE CZY TO NORMALEN.CHOCIAZ W SKLEPIE MÓWILI ZE TO STRASZNY ZARŁO K CZY ON JEST TAK ZESTRESOWANY.
    jAAK MNIE WIDZI TO DIE CHOWA ZA LISTKI CZY TO NORMALEN KIEDY SIE NIEBEDZIE BAŁ I KIEDYMOGE ZACZĄ C GO BRAŻ NA RECE

Re: MAŁY KAMCI NIC NIEJE

sprawdź czy pokarm który jej dajesz jest odpowieniej dla niej wielkości
    jeżeli jest mała najlepsze będą młode świerszcze.
    sprawdź temperaturę , wilgotność.
    jeżeli jest zestresowana może nie jeść - ale cztery dni to dużo jak na jemena - to naprawdę żarłoki.
    a jeśli chodzi o branie na ręce to prawdziwa odpowiedź musiała by brzmieć - nigdy.
    daj jej parę tygodni spokoju , nich przyzwyczaji się do ciebie i do otoczenia , po jakiś 6 tygodniach spróbuj podstawić jej powoli dłoń i pozwól żeby sama na nią weszła - broń boże nic na siłę.
    niestety w większości przypadków kameleony nie przepadają za bliższym kontaktem z człowiekiem.
    ( ja mam parę - ona nie lubi ludzi - on uwielbia spacery po mojej głowie ).
    nie bierz jej sam palcami i nie odrywaj na siłę od gałązek.
    pamiętaj też o witaminach i promienniku uvb.
    obserwuj ją teraz tylko czy nie jest chora i daj jej spokój.

pozdrawiam

zielonyfrajer
    Guest

4 dni to raczej norma w aklimatyzacji. Powinna lada dzień zacząć jeść, mój kamek nie jadł cały tydzień po kupieniu, a potem już było ok. I Seba ma rację, sprawdź wielkość pokarmu, czy ona da radę go zjeść. Poza tym obserwuj i NIGDY nie bierz na siłę na ręce. To nie zwierzątko do przytulania.
    Powodzenia

Kame Leon
    Guest

Mamy kamki o tygodnia - jutro bedzie tydzien! Samiec poczatkowo nic nie jadl, chowal sie za kwiata samica natomiast od razu na dziendobry zjadła 5 swierszczy z pojemnika i zwiedzila całe terrarium! To zależy od temperamentu na pewno - ona jest mniej strachliwa, ciagle łazi lub siedzi na odkrytej gałezi, łapie muchy , ma apetyt. ON juz je ale rzadko go widać bo cały czas nie wychodzi zza kwiata lub siedzi na tylnej ścianie terra. O wyjmowaniu z terra nie ma narazie mowy - a juz na pewno siła - jesli nie wejda same za jedzeniem to nie wolno! one muszą sie zaklimatyzowac! Nawet do szyby nie podchodzimy zbyt często zeby ich nie stresowac a jak obserwujemy to siedzimy w odleglosci bez ruchu!
    Swierszcze dajemy małe, muchy są tez swietne - kamka od razu sie rzuciła na muche w locie Najlepiej ich szukac w zakamarkach domu np na strychu bo teraz spia:P my tez chyba zamieniamy sie w jaszczury:P
    Pozdrawiamy

PaWeL^
    Guest

"Najlepiej ich szukac w zakamarkach domu np na strychu bo teraz spia:P"
    nie trzeba gonic much i ich szukać można bez problemu, tanim kosztem samemu wychodować!! )) kupujesz pinki, lub białe robaki ("mady"), odsypujeszz ile potrzebujesz i odstawiasz gdzieś w domu !! po kilku dniach masz muchy !!!!! ))))

ps. sam czekam aż mi się wyklują do mojego lampartka !!

Kame Leon
    Guest

Czekamy na muchy ( juz od 4 dni ) az sie wylegna a poki co zbieramy zza okien zywe i wpuszczamy bo nie mamy jednak takiej cierpliwosci i nasze zarloki tez !!!

Nefarious
    Guest

...a co z dżdżwonicami? zastnawiam sie czy jak podam kamkowi dzdzowniczke czy schrupie ja czy moze lepiej nie dawac? hmm

PaWeL^
    Guest

dżdżownice mogą coś tam zwierać szkodliwego !! ktos już pisal ze zanim podasz dzdzownice musisz ją przełożyć do jakiegoś pojemnika płatkami kukurydzianymi i mlekiem (z tego ma sie utworzyć taka papka)

ale poczekaj aż inni się wypowiedza !!

iwona krzywkowska
    Guest

Uwaga:nie należy podawać mączniaków i larw much.
    Najlepszy pokarm dla kamelka to świerszcze, muchy, karaczany /małe/, w lecie koniki polne i biedne motylki
    Od czasu do czasu można podać drewnojady po wylince /czyli jak zrobia sie białe/.
    Niektórzy podają też mysie zarodki i pająki - to również dobry pokarm.

MOJ KAMCIO ZACZĄL JEŚC PO 6 DNACH AKLIMATYZACJI
    TO COŚ CUDOWNEGO WIDZIEĆ JAK ZWIERZ JE BARDZO SIE CIESZE I POZDRAWIAM WSZYSTKI CCCCCCCCCCCCCCCH MIŁYCH LUDZI!!!

DZIEKI

Uprawnienia umieszczania postów