-
Do wszystkich tych co mają problem z roślinami
Jak wiadomo bez roślin nawet najbardziej zadbane terrarium wygląda mało naturalnie, ale często wielu terrarystów nie ma pojęcia jakie gatunki są odpowiednie, kupuje te najładniejsze a po kilku tygodniach te rośliny mu zamierają. Dlatego też służę radą we wszelkich roślinnych problemach.
-
Re: Do wszystkich tych co mają problem z roślinami
Witam,
Co byś polecił do terrarium z szyszkowcami? Podłoże to piasek + żwir, wysokość terrarium 19 cm (ten parametr wydaje mi się dość istotny, gdyż roślinka może ułatwić zwierzakom zasmakowanie wolności)
-
Jeśli terrarium jest dobrze oświetlone to możesz tam wsadzić niewysokie sukulenty (Litops, Gastera, płożące Sedum, Ceropegia Wooda) a jeśli terra jest dostatecznie szerokie (min. 25cm ) to na środku posadź drzewko szczęścia (Crasula), zamikulesa lub nolinę. Podejżewam że wszystkie te nazwy brzmią dla ciebie obco dlatego odwieć www.ogrodnik.pl , wejdź do działu kaktusy i inne sukulenty i tam będziesz miał żetelny opis wraz ze zdięciami. Pamiętaj tylko o najważniejszym, ze względu na to że podłoże w twoim terrarium jest dość ubogie, lepiej wsadź kwiaty wraz z doniczkami a wystające brzegi zamaskuj korą i kamieniami. Możesz też trochę zmienić charakter mieszkania twoich szyszkowców i posadzić tam zwykłe (tzn. nie stepowe) rośliny, one na pewno będą tam lepiej rosły ze względu na to że nie będą potrzebowały tak dużej ilości światła, można tam wsadzić np. scindapsusa, filodendrona pnącego, młode draceny (tzn. takie które nie wytworzyły jeszcze pnia), hoję (woskownicę), zielistkę itp.
Ps. nie radzę ci wsadzać do terra Echverii, roślina ta nieważnie jak starannie była by pielęgnowana i tak po kilku tygodniach by padła.
-
A co można dać do terra z agama błotną o wymiarach 140/70/150? W tej chwili mam echmeę i marantę. Czy moge je zasadzić bezpośrednio w podłożu? Są w tej chwili w doniczkach, tylko troche za wysokich i obskurnie to wygląda, bo doniczki wystaja z ziemi. Jako podloza uzywam torfu.
-
Mam dla ciebie dwie wiadomości dobrą i złą. Dobra: w tak dużym terra możesz trzymać kwiatki jakie tylko zechcesz, Zła: ale agama większość z nich może niechcący zniszczyć. Wiem z doświadczenia że niektóre kwiaty za chiny nie będą dobrze rosły w terrarium, inne wręcz przeciwnie, zostały jakby stworzone do niego. Do takich roślin zaliczają się : syngonium (zroślicha), kaktusy bożonarodzeniowe (Schlubmergia, Ripsalis, Zygocactus), chamedorea (karłowa palma), fittonia, scindapsus, draceny (Dracanea) szczególnie dracena dermeńska i d. smocza, filodendron pnący (Philodendron scandens), rośliny z rodziny bromeliowatych (guzmania, tillandsia, czy twoja echmea), maranta i jej krewniaczka kalateja (Calathea), papirus. Możesz wszystkie te rośliny posadzić bezpośrednio do gleby ale musi to być albo uniwersalna ziemia kwiatowa zmieszana z torfem (w proporcjach 2:1) albo sama ziemia kwiatowa. Niestety ale muszę cię ostrzec że jeśli twoja echmea kwitnie to niedługo się nią nacieszysz, dlaczego? a dlatego że wszystkie rośliny bromeliowate (wyjątkiem są tu skrytokwiaty i niektóre oplątwy) niedługo po kwitnieniu zamierają (chlip), ale na szczęście prawie zawsze przed śmiercią wydają odrosty (odrost to nowa roślinka utworzona przez roślinę mateczną u jej podnuża). Odwiedź www.ogrodnik.pl tam będą dokładniejsze opisy. Powodzenia w hodowli.
-
Niestety moja echmea jest juz po kwitnieciu... Wzielam ja bo dali mi za darmo w kwiaciarni :P jeszcze jakos sie trzyma na szczescie To wychodzi na to ze nie moge posadzic tych roslin, bo jako podloze uzywam samego torfu...
-
Ale możesz chyba wyjąć jakąś część tego torfu, no chyba że nie pozwalają na to warunki panujące w terrarium. W każdym razie raz jeszczę życzę powodzenia w hodowli.
-
cześć je się właśnie zastanawiam co dać do gekona lamparciego terra 50/30/40 (dł/szer/wys) ?? najchetniej jakąś roślinke pnącą się w górę, lub taką coś zeby zajmowało malo miejsca przy podłożu a dużo u góry !! ))))))))))))
-
Jest tak roślina (Fikus pnący - Ficus pumila) tylko że on potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza i raczej się nie nadaje do terra stepowego. Inna roślina to Ceropegia Wooda (czy. Łuda), ale obawiam się czy lampartek nie będzie się po niej wspinał. W każdym razie tą Ceropegię stawia się nad terrarium a jej pędy swobodnie zwisają na ściankach. Po za nią są jeszcze gatunki z rodzaju Senieco (Starzec) ale po nich geczko na pewno się wdrapie i zasmakuje wolności. Chyba że postawisz tą roślinę w terrarium i umocujesz tak aby doniczka znajdowała sie na samej górze a z góry postawisz szybkę. Tylko pamiętaj żeby tych roślin nie podlewać za obficie (w przeciwnym razie szybko ci zgniją). Innymi kwiatami (nie zwisającymi) dobrze wyglądającymi w terra to drzewko szczęścia, litops, gastera, haworstja i tillandsie. Więcej informacji uzyskasz na stronie www.ogrodnik.pl
-
Serdeczne dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź
Uprawnienia umieszczania postów