Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Do wszystkich tych co mają problem z roślinami

Re: Do wszystkich tych co mają problem z roślinami

cze mam problem co kupic gekonowi ulikowskiego do terra??

Anolis1987
    Guest

A w jakim rodzaju terrarium go trzymasz (stepowe, tropikalne ipt.), podaj także wymiary.

Cze .a powiedz jakie roslinki mozna by trzymac u Krocionogow.
    wymiary terra 50x40x45cm
    Mysle ze one moga sprobowac tych roslinek
    poradz co mozna w takim terra wsadzic za roslinke(mysle ze trzykrotke napewno)

Pozdrawiam Padre

Wiem ze to nie to forum ale moze cos poradzisz

Padre

Anolis1987
    Guest

Niestety ale moja wiedza o krocionogach jest baaardzo ogólna. Ja myślałem że są mięsożerne ale z twojego listu wynika że są roślinożerne. I niestety ale z przykrością muszę stwierdzić że do terrarium z wegeterianami nadają się tylko rośliny sztuczne. Ale jeśli nie będą cię martwić uszkodzenia wywołane przez krocionogi to możesz posadzić tam różnego rodzaju zioła i sukulenty, soleirolję (Helxine soleirolii), trzykrotkę, cissusa, papirusa i rośliny z rodziny bromeliowatych (guzmania, tillandsia, echmea, gniazdnica). Ale osobiście radzę sztuczne, gdyż po co wydawać pieniądze na coś co wkrótce zostanie zniszczone. No nic życzę powodzenia w hodowli tych stawonogów.

przemo68
    Guest

Niektóre rośliny są trujące lub wydzielają trujące substancje.Czy dając rady innym jesteś pewna/y że nie zaszkodzą one zwierzakom ?

Anolis1987
    Guest

Tak, jestem pewny. Wprawdzie niektóre z nich zawierają substancje niejadalne ale takie rośliny polecam tym którzy trzymają zwierzęta owadożerne lub mięsożerne. Przeczytaj co napisał i co odpowiedziałem Padre218. On ma wegetarianów w terra i dlatego napisałem mu rośliny całkowicie jadalne. Zresztą ja wogle nie podaję tu roślin wybitnie trujących, takich jak adenium, oleander, męczennica, psianka, papryka ozdobna, skrzydłokwiat, diffenbachia, aglaonema, anturium, monstera itd. a także roślin niebezpiecznych ze względu na inne cechy, takie jak drapieżność (dzbaneczniki, kapturnice, tłustosze, muchołówki), możliwość zranienia (kaktusy, wilczomlecze, ananasy) czy bardzo szybko rosnące, mogące zakłucić życie w terra (męczennica, bambusy, fikusy drzewiaste), ale czasem można robić wyjątki, np. dzbaneczniki, jeśli ich dzbanuszki są na tyle małe aby nie wszedł do nich trzymany zwierzak, czy te szybko rosnące kwiaty do wyjątkowo dużego terrarium. Cześć i pozdrawiam.

przemo68
    Guest

Dzięki.Na taką odp.czekałem.Pozdrówka.

Jakimi roslinkami obsadzic terra z gekonem Ulikowskiego??

Anolis1987
    Guest

A w jakim on rodzaju terra żyje? Tropikalne, stepowe itp.

Uprawnienia umieszczania postów