Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: żarówki do terrarium

Mieszany widok

żarówki do terrarium

Witam wszystkich!
    Jaka jest różnica między żarówkami jakie można kupić w sklepie z artykułami oświetleniowymi a tymi żarówkami oferowanymi w sklepach zoologicznych?? jeśli w ogóle jest jakaś różnica poza wyższą ceną tych z zoologicznych

Re: żarówki do terrarium

jest roznica te ze sklepow zoo sa drogie i dzialaja przez ok miesiac

dokładie tak jak powiedział Mati. Moje działały przez tydzień....

aha czyli z powodzeniem mozna kupic normalna zarowke?? w zwyklym sklepie o odpowiedniej mocy? a czy jest jakas roznica miedzy tymi z przezroczystego szkla lub takiego matowego??

tak, jest różnica. Ostatnio mi to właśnie ktoś tutaj na forum uświadomił :P Kup sobie lustrzanke (jak walniesz takie hasło w sklepie to będą wiedzieli o co biega)

WujekWielkieWu
    Guest

JA MAM SWOJĄ Z MIESIĄC I CIĄGLE DZIAŁA.ZASTANAWIAM SIĘ DLACZEGO KOLEGOM PRZESTAJĄ DZIAŁAĆ ???????????różnica między żarówkami jest taka że tak jak powiedział mati 13 są drogie (moja z czerwonego szkła kosztowała 47 zł) .uwazam ze lepsze są te z zoologika (czerwone) bo niektóre zwierzęta nie widzą tego koloru światła i się nie stresują gdy oświetlamy je w nocy .A CHODZI O JAK NAJLEPSZĄ OPIEKĘ WOKÓŁ NACZEGO PUPILA .

POZDRAWIAM wUJASZEK wIELKIE wU

no właśnie a o co chodzi z tymi lustrzankami?? co to za żarówki??

zamiast czerwonych z zoologika lepiej promiennik podczerwieni zwykły jest dużo tańszy

Ja z kolei uzywam w terra czerwonych lustrzanek dostepnych w kazym sklepie elektrycznym, cena 5zl
    A lustrzanki to zarowki w ksztalcie grzybka z czyms jakby lustrekiem na polowie powierzchni przez co skupiaja swiatlo punktowo.
    Pozdrawiam.

Myślę, że zwierzakom dziennym wystarcza do szczęścia zwykła żarówka. Lustrzanka jest ekonomiczniejsza bo światło kieruje na określone miejsce, a nie dookoła, więc osiągamy temperaturę na grzanej powierzchni wyższą niż gdybyśmy grzali zwykłą żarówką (nie lustrzanką). Nie zorientowanym zwracam uwagę, że są żarówki lustrzanki, które świecą w kierunku oprawki. Te do terra raczej się nie nadają.
    W zoologikach, jak się zorientowałem są żarówki o świetle bardziej przypominającym dzienne, te pozwalają lepiej widzieć ubarwienie pupili. Jak duża jest różnica, nie wiem, ale dla estetów i miłośników kolorowych zwierząt może widoczna. I są żarówki nocne (niebieskie i czerwone) pozwalające nam widzieć zwierzaki nocne (imitują światło księżyca).
    Przy okazji zwrócę jeszcze uwagę, że żarówki nie dostrczają UVB, niezbędnego dla zwierząt dziennych.

Uprawnienia umieszczania postów