-
Re: GEKONEK NIE CHCE WYJSC Z JASKINI
sorka że się wtrącam ale mój gekon wychodzi z kryjówki wieczorem (okolo 20.00) na jakies 0,5 godziny a później znowu się chowa !! czy to normalne ?? (rano okolo 6-7) czasami chodzi sobie po terra
-
normalne... ja jak gasze swiatlo to wychodzi pochodzi sobie troche i zasypia...tyle ze w dzien wygrzewa sie na kamieniu i nie przeszkadza mi jego chowanie sie
-
hehe !! no wlaśnie zaświeciłem Gekonikowi światło (godz. 8.30) a on wyszedł dałem mu kropelke wody na palcu i świerszcza ! zjadł i poszed spać !! )))))
-
cromat napisał(a):
>
> anotni nie trzeba miec do gekow uv
nie zgodze sie.. UV a gady nocne to bardzo kontrowersyjny temat i nieraz byl poruszany na forum.
gad potrzebuje D3 tak czy inaczej jakos trzeba mu je dostarczyc albo przez swietlowke UV albo do ustnie (jednak podawanie doustne tez budzi wiele zastrzezen http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3195&t=3140).
Nie chce tutaj rozpoczynac nowej duskusji, bo napewno pare osob sie odezwie ze ma gekony i nie ma UV i zyja itp.. bo juz nie raz byly takie wypowiedzi.
IMHO gekon nawet nocny potrzebuje UV!!
-
Nie mam gekona ale jak kuzyn pojechal do wloch to mi dal na przechowanie i niewiedzialem co robic i szukalem stronki o nich i znalazlem
http://republika.pl/eublepharis
polecam
powodzenia
MiSiO
-
To normalme że się chowa, mój lampart robił to samo a po miesiącu jak podchodze do tera to wychodzi i mnie wita
-
Moim skromnym zdaniem UV, jak pisałem jest potrzebne, bo gady w naturze mają słońce (nawet gdy śpią), a dążymy chyba do uzyskania warunków, jak najbardziej zbliżonych do naturalnych. Poza tym jak wiemy brak UV uniemożliwia organizmowi wytworzenie wit D3, co może doprowadzić do takich schorzeń jak np. krzywica. Szczególnie u młodych!!!
Uprawnienia umieszczania postów