-
jaszczurka z lasu!!
mam do was pewna prosbe,otoz bylem w zeszlym roku na wakcjach w tucznie (moze nie kturzy z was wiedza gdzie to)noi ja mialem domek kolo lasu i jak szedlem sie np.umyc to latalo tam pelno jaszczurek noi jak bylem juz w domu to se tak myslalem ze se taka zlapie i bede chodowac (bo w tym roku znowu tam jade)noi czy moglby ktos mi napisac jak mam przyrzadzic terra dla takiej jaszczurki,bo karmi to sie ja pewno jakimis muchami albo czyms takim
musze wam powiedziec ze muj kumpel tez se taka dwa lata temu zlapal i choduje ja do dzis(byl to wlasnie kumpel z tych wakacji i ostatnoi wyslal mi list ze nadal ma ta jaszczurke)
o ile pamietam to byly tam dwa rodzaje tych jaszczurek jaszczurka zielona i chyba jaszczurk zwinka czy jakos tak
wiec prosze was napiszcie mi jak bym mogl przyrzadznic terra dla takiej jaszczurki!!
-
Re: jaszczurka z lasu!!
Tych jaszczurek nie wolno łapać!!! Wszystkie gady w polsce są pod całkowitą ochroną. Jak chcesz jakąś jaszczurkę to sobie kup, i nie łap biednych dzikich stworzeń...
-
-
Racja z naszymi polskimi jaszczurkami , to jest tak , że nawet jakbyś, zstwożył im najle warunki w domu to i tak jak nie w 1 roku ani w 3 to wczesniej czy pużniej i tak padnie, zwłaszcza w czasie zimowania.
Mój kumpel przez 2 lata chodował zaskrońca, a teraz w czasie zimowania waż umarł.Wcześniej bo rok temu zimowany zaskroniec dawał oznaki zycia , a teraz kiszka,nic nie reaguje.
Cześć@_@
CZeść@_@
-
Ten gatunek bardzo żadko występuje w Polsce, więc jeśli to ta, to please zostaw te stworzenia w spokoju...
-
Obydwie jaszczurki to zwinki tylko ta zielona to samiec na czas godów wybarwia się na zielono.Złapiesz ta bronzowo szarą w białe cętki i tą
Jak pisałeś zieloną i masz parkę.Trzeba pamiętać żeby je doświetlać
promieniami UV.Z resztą na twoim miejscu zamiast trzymać zwinkę kupił bym za parę "groszy" Tajskiego gekona domowego (Cosymbotus craspedotus) i po sprawie lub iną jaszczurkę.
-
Jaszurki zielonej nie widziano w Polsce od ładnych kilkunast (jeśli nie wiecej) lat.
-
sorki ale moj dziadek widzial w tym roku w lecie na dzialce, rozpoznal je ze zdjecia w ksiazce kieszonkowej "gady i plazy"(recka na stronce) i jak ktos inny widzial to nie musial komus sie chwalic tylko zobaczyl i nic z tego nie zrobil... nie kazdy sie fascynuje jaszczurkami :-)
-
ja nigdy nie widziałam, ale bym chciala zobaczyc ^^
-
ludzie,ludzie,ludzie !!! nie denerwujcie sie tak !! a ktos napisal ze one szybko zdychaja pssssss mojemu kumplowi zyje dwa ;ata i sie jakos chyba oswoila bo mu muche z reki nawet zje !!
Uprawnienia umieszczania postów