-
Re: Potrzebuje POMOCY! - dostałem nieoczekiwanie kameleona
Nie mam terrarium mam akwarium ale chyba w miare dobrze zrobione(zdjecie),kamyk moze byc w akwarium i poza nim,ma cieplejsze i zimniejsze miejsca w akwarium(tak ułożyłem kabel grzewczy).Nieraz kamyk spaceruje po calym domu.Najczesciej ,,wietrzy sie'' jak napije sie duzo wody.Jak zrobic uzadzenie ,z ktorego bedzie kapala co jakis czas woda(czy mozna kupic cos takiego),jaka lampa uv jest w miare dobra i tania.dzieki
-
Człowieku, czy ty nie czytasz tych opisów które ci wszyscy podsuwają??? Kameleon ma mieć TERRARUIM a nie akwarium, i to z większą powierzchnią siatki niż inne jaszczurki bo POTRZEBUJE DOBREJ WENTYLACJI! Jak on ma oddychać jak masz akwarium i to z pokrywą?
Niewiele widać na tym zdjęciu, ale chyba i tak jest za małe. Poza tym największy wymiar terra to WYSOKOŚĆ bo kamek lubi się wspinać. I dużo gałęzi ODPOWIEDNIEJ GRUBOŚCI dla łapek kamka!
Poza tym gdzie ty masz oświetlenie i uv-kę bo na zdjęciu nie widzę?
No i jaki akbel grzewczy dla kameleona, pisali ci jak komuś myślącemu że ma mieć NA GÓRZE promiennik albo coś podobnego imitującego światło! Kabel grzewczy jest bez sensu bo kamek większość czasu spędza na najwyższej gałęzi (lubi być wysoko, chociaż twój i tak nie ma gdzie iść...). Ja mam co rawda matę grzewczą, ale tylko dlatego że w nocy temperatura za bardzo spada. W dzień grzeje się pod promiennikiem!
I po jakiego grzyba wypuszczasz gada na mieszkanie?!!! To dla niego tylko stres no i tylko w terrarium można utrzymać odpowiednie warunki. Jeżeli sam chętnie wychodzi to widocznie w terrarium mu źle i szuka sobie lepszego miejsca (tak czytałam w pewnej książce o kamkach).
Czy ty czytałeś chociaż archiwalne posty?
Chyba nie, bo o urządzeniu do pojenia już było, sama kiedyś pytałam jak sobie kupiłam kamka, i zrobiłam poidełko według instrukcji.
http://www.chameleonjournals.com/mar...s/makedrip.htm
A swoją drogą, masz go od półtora miesiąca i dopiero o to wszystko pytasz???
-
Spoko spoko akwarium wcale nie jest zakryte,temperatura w akwarium jest taka sama jak nad nim(26-30 stopni),a nad akwarium jest kwiatek i tam sobie przesiaduje,promiennik mam tylko nie wlaczylem bo zdjecie by nie wyszlo,a kabel grzewczy mam z tego samego powodu co ty .A o uv-kę wlasnie sie pytalem-jaka jest dobra
-
Tony! Widze ze robisz postepy:/ Rob tak dalej a napewno dochowasz sie ladnego kameleona To ja po tygodniu wiedzialem wiele wiecej niz tu jest napisane. A po 2 miesiacach juz mialem nowe terra. Dzis juz mysle o nastepmym na 1/4 pokoju, a ty widze ze stojisz w miejscu! Zamiast poczytac forum wolisz zadac pytanie ktore bylo juz wczesniej. Dlatego tacy ludzie jak ja ktozy czytaja te igiotyczne posty nawet nie chce sie odpisywac bo to i tak nie ma sesu!
Podziekuj temu kto chcial cie uszczesliwic kamka(( IGIOTYCZNY POMYSL!!!
Nawt nie chce mi sie juz pisac bo i tak pewnie tego nie przeczytasz.
-
Wiesz Tony nie dziw się że się wszyscy denerwują. Poczytaj wreszcie opisy, poczytaj nawet jemeńskiego i tak większość się zgadza. Boże człowieku, mówimy Ci że gad potrzebuje dobrej wentylacji a Ty oświadczasz, że trzymasz go w akwarium. Czy myślisz, że jest rybką?
Kameleonom robi się całą jedną ścianę z siatki. Twój kamek trzyma otwarty pysk bo jest mu duszno. Może też być chory, łazi po pokoju gdzie może przebywać w za niskiej temperaturze i przeciągach.
Raczej nie namówimy Cię żebyś coś poczytał, powiniśmy machnąć na to ręką ale szkoda zwierzaka:
- Zamów mu terrarium - może być szklane albo szklano-drewniane
- z przodu rozsuwane szybki (nie są konieczne ale ułatwiają obsługę)
- cały jeden bok z siateczki metalowej lub plastikowej
- terrarium powinno mieć układ pionowy lub pośredni - oznacza to, że wysokość jest najwyższym wymiarem lub wysokość i długość są takie same.
- UV - świetlówka Repti Glo 5.0 lub 8.0 palisz 12-14h/na dobę
- ogrzewanie - żarówka - lustrzanka (koniecznie osłonięta) tak żeby gad się nie poparzył. Ilość i moc żarówek trzeba dobrać mierząc temp.
- urządzenie : wewnątrz sadzisz rośliny i dajesz dużo gałązek. Średnica powinna być taka żeby kamek dobrze je obejmował nie hacząc się własnymi pazurami. Doskonała jest tzw 'wierzba mandżurska'
- na dno może być grubo krojona kostka kokosowa
Być może kamek nie je bo dajesz mu za duże owady w stosunku do niego. A może już się nauczył jeść tylko te larwy. Kup drobnicę świerszczy wstaw do miseczki i pozostaw w terrarium. Ruch powinien zachęcić kamka do polowania.
-
Jesli nie pomoze to zarcie o ktorym pisali inni,to sprobuj muszki owocowe,musisz tylko dobrze zabezpieczyc terra zeby niepouciekaly,jak mialem male kamki to uzywalem ponczochy naciagnietej na siatke wentylacyjna.Stosuj tylko na szas karmienia,aby nie zmniejszac itak cienkiej juz wentylacji.
Nie jest to najlepsze jedzonko z mozliwych ale male ruchliwe muszki powinny go zainteresowac,mysle ze powinno ci sie udac takze ze zwyklymi muchami.
Mialem kiedys przypadek ze male kamki chcialy jesc tylko swierszcze domowe(sa jasne),a srodziemnomorskich (czarnych) tez sie chyba baly,w kazdym badz razie nie jadly ich
-
Co do muszek owocowek wiem co to jest ale nie wiem skad je wziac pamietam ze on zawsze w lato byly.A do lata jeszcze troche czasu.
-
Ile ty masz lat chlopie,wez ku@#$% troche pomysl
tu masz instrukcje:
1-Wejdz do strony glownej
2-kliknij na wyraz "zywienie"u gory ekranu
3-a teraz na muszki octowki
i stary jak nie bedziesz wiedzial jak to idz do lekarza,bo z twoja glową nie jest dobrze....
sory ale ty to juz troche przesadzasz!
-
Z moja glowa jest wszystko dobrze tylko ze od nie dawana mam internet i nie zabardzo wiem gdzie i jak szukac.Dzieki za pomoc.
-
........ALE JAK NA FORUM TRAFILES TO ZNACZY ZE NIE JEST TAK ZLE.....
Uprawnienia umieszczania postów