-
Re: Potrzebuje POMOCY! - dostałem nieoczekiwanie kameleona
Mam go narazie z 1.5 mieciaca na poczatku zle wygladal ale teraz wyglada juz troche lepiej
-
Xol i dr Robert napisali już wszystko. Ja dodam jeszcze 2 rzeczy : pamiętaj o UV i wapniu (bardzo ważne żeby uniknąć krzywicy) i nie stresuj go, nie wyciągaj z terra. I odstaw te larwy bo zabijesz zwierzaka (powtarzam to co już napisane, ale to b.ważne)
Ps: zapraszam do opisu kameleona jemeńskiego, co prawda inny gatunek ale dział terrarim, żywienie i opieka się zgadzają.
-
A jezeli on jest z madagaskaru czy moze to byc chameleo gracilis,czemu nie moge dawac mu bialych robakow,kiedys mialem muche w terra i kamyk nic z nia nie zrobil(a nawet chyba sie bał),napiszcie mi co moge jeszcze dac mu do jedzenia,u mnie w zoologicznym nie ma wylinki swierszczy tylko sa juz dosyc duze a w biofilu trzeba kupic najmniej 500 sztuk tego robactwa a po co mi az tyle jak on je z 3 robaki dziennie,czy moge mu zrobic jakis przecier ze swierszczy i jak go tym nakarmic.Czy ten kameleon wyglada na zdrowego?Pluje jezykiem mniej wiecej na odleglosc swojego ciala.Dzieki
-
-
Dzieki za pomoc z robakami odstawiam je,co mozna mu jeszcze dawac do jedzenia,byle nie za duze bo kamyk sie boi
-
Chłopie ile razy mam powtarzać, że nie z Madagaskaru. Dałem Ci namiary na to co powinienieś przeczytać po niemiecku, a Ty polskiego nie rozumiesz. Zarówno Ch. gracilis jak i Ch. dilepis są w Afryki, z kontynentu ! W tych linkach jest napisane czym karmić. Jakie przeciery ze świerszczy ?!!! Wysil się trochę, wydrukuj to sobie, idź z tym do biblioteki jak nie masz słownika w domu. Masz piękne, egzotyczne zwierzę to rusz dupę i trochę się wysil !
-
Nawet tak spokojnego człowieka jak ja czasami poniesie
Ale jak czytam o przecierach ze świerszczy dla zdrowego kameleona, to trudno się dziwić ! Jak nie znałem języków i kupiłem sobie pierwsze egzotyczne zwierzę, a były to traszki Waltla to ze słownikami przesiedziałem kilka godzin dziennie, zeby cos się o nich dowiedzieć. Dlatego wkurza mnie jak ktoś liczy na łatwiznę i że ktoś za niego coś zrobi.
-
Podstawą diety w terrarium powinny być owady. Najczęściej podawane są świerszcze. Są one dobrym pokarmem dla kameleonów jednak powinniśmy starać się możliwie urozmaicać im dietę. Oprócz świerszczy podawać można szarańczę, karaczany, plankton łąkowy (koniki polne, pasikoniki, ćmy, pająki, itp.) mysie noworodki. Mączniaków i zoophobasów (drewnojadów) nie należy podawać zbyt wiele, aby nie doszło do zaczopowania układu pokarmowego ich chitynowymi osłonkami. Można również podawać kameleonom muchy. Nie są one wartościowym pokarmem, ale dobrze sprawdzają się jako 'wypełniacz' tych żarłocznych jaszczurek. W tym celu należy kupić larwy much (tzw. białe robaki) w sklepie wędkarskim i przetrzymać je jakiś czas w cieple. Poczwarki można wkładać do terrarium, gdzie kameleony wyłapią wykluwające się owady. Niektórzy hodowcy praktykują karmienie much papką zawierającą witaminy i wapń tuż przed podaniem kameleonom. Ma to zwiększyć ich wartość odżywczą. W żadnym wypadku nie należy podawać kameleonom larw much (białych robaków), jeśli zostaną połknięte w całości i przedostaną się żywe do żołądka są w stanie poprzebijać go swymi ostrymi aparatami gębowymi.
Fragment pochodzi z opisu kameleona jemenskiego serwisu Terrarystyka.pl
Twój uszaty kameleonek może jeść to samo. Jest jeszcze malutki więc staraj się podawać owady młode, niewielkie i miękkie. Doskonałe są takie które niedawno przszły wylinkę.
Wszystkie zdjęcia Twojego kamka robione są poza terrarium - nie wiem czy wiesz, że kameleony to jedne z najdelikatniejszych jaszczurek hodowanych w terrariach. Więc zostaw go w spokoju w terrarium, przynajmniej póki jest młodziutki. I pamiętaj o profilaktyce krzywicy.
-
Na poczatku pozdrowienia dla dr Roberta-po to jest to forum zeby dowiedziec sie jak najwiecej i jezeli ponosza cie nerwy to nie musisz odpowiadac napisz sobie cos na kartce a nie na forum,a co do przecieru ze swierszczy to jestem poczatkujacym chodowca i nie znam sie(chcialem jak najlepiej),nie musze wiedziec wszystkiego.Nie wiem co jest z moim kamkiem ale on boi sie jedzenia,dzisiaj chcialem dac mu naprawde malego pajaka a on sie go przestraszyl?!?!?!(Swierszczy tez sie boi) czekam teraz az mucha mi sie wykluje.Nie wiem juz czym go karmic chce tylko te biale robaki a przeczytalem juz w starych postach ze sa niebezpieczne.Dzieki.Aha moze mi ktos powiedziec czemu kamyk nieraz ma otwarta paszcze przez dluzszy czas(zdjecie)
-
Nie napisałeś jakie masz terrarium? Jak się "wietrzy" to albo mu duszno, albo za gorąco, albo to objaw choroby. Czy masz wystarczającą wentylację? Sprawdź temperaturę, najlepiej żeby miał cieplejsze i chłodniejsze miejsca w terra do wyboru.
A że boi się jedzenia to też podejrzane.
Uprawnienia umieszczania postów