-
Potrzebuje POMOCY! - dostałem nieoczekiwanie kameleona
Witam wszystkich,mam wielka prosbe dostalem kameleona na urodziny i chcialbym sie o nim dowiedziec jak najwiecej ale niestety nie mam pojecia jaki to gatunek,czy moglby mi ktos pomoc.Jezeli ktos z was wiedzialby gdzie znalezc informacje o tym gatunku bylbym bardzo wdzieczny.Jeszcze dwie sprawy czy na podstawie tego zdjecia moze ktos okreslic jego płeć i wiek?Z góry dziekuje.Aha jeszcze jedno nie wiem czym go karmic narazie je tylko te biale robaki z wedkarskiego,kupilem mu swierszcze ale nie chcial ich jesc chyba sa za duze.
-
Re: Potrzebuje POMOCY!!!!!
O kurde. Nie znam sie za bardzo na kameleonach, ale wiem, ze sa bardzo wrazliwe na nieprawidlowosci w hodowli. W wiekszosc te sprzedawane, to kameleony jemenskie. Przeczytaj szybko opisy na tej stronie i przeglądnij poprzednie listy na forum. Dostales dla niego jakies terra czy masz go tak luzem? Zasiegnij szybko wiedzy, bo szkoda zwierzaka. Pozdrawiam i zycze powodzenia w hodowli
-
Re: Potrzebuje POMOCY!!!!!
nie podawaj mu białych robaków !!!!!!!!!!!!!!!! może sie to do niego skończyć tragicznie !!!!!!!!!!!
-
-
Re: Potrzebuje POMOCY! - dostałem nieoczekiwanie kameleona
A jezeli nie bedzie jadl swierszczy to co moge mu dac,mi sie wydaje ze to jest chameleo gracilis jakos tak,podobno moj kamyk jest przywieziony z madagaskaru i tam sa takie kameleony(chyba).Raz mu dalem pajaka i zjadl ale potem juz nie chcial
-
Mam jeszcze jedno fajne zdjecie,jak macie jakies fajne zdjecia to dajcie je tu
-
Nie karm białymi robakami (larwy much)!!!! to bardzo niebezpieczne dla kamka!!!
Spróbuj je najpierw "wykluć" - połóż pudełko w ciepłym miejscu, po kilku dniach będziesz miał ciemne poczwarki, a po jakims czasie wylęgną się muchy. kamki uwielbiają muchy, ale nie jest to pełnowartościowy pokarm, raczej traktuj je jak "chipsy" dla kamka (przyjemny dodatek do normalnej diety). Dawaj mu małe świerszcze, kamek ma duży pysk więc powinien dać im radę. Jakbys nie mógł dostać dość małych świerszczy, w Biofilu (kliknij na banner z żabką) mają "wylęg" - małe świersze (w dużych porcjach)), tanio. Nie dawaj mączniaków (chyba że rzadko). Poza tym chyba wszystkie owady zjada...
Jedzenie warto posypać witaminami i wapnem, o rodzaj witamin zapytaj w sklepie zoo albo poczytaj na forum (takie same witaminy jak dla innych jaszczurek, ale są różne różnych firm, nie wiem na jakie trafisz).
Dowiedz się jaki to gatunek, osoba która ci go podarowała powinna mieć mozliwość zapytania w sklepie, na moje oko to może być jemeński(Chamaeleo calytpratus, veiled chameleon) albo pospolity (Chamaeleo chamaeleon) - poszukaj informacji w necie.
Co do warunków, to jak największe terra, szczególnie ważne by było wysokie i z dobrą wentylacją (dużo siatki, na pewno nie moze to być akwarium!), dużo gałęzi do wspinania, roślinki najlepiej takie żeby mógł się chować w liściach, źródło ciepła na górze (np. promiennik), no i koniecznie świetlówka UV.
Większość kamków nie pije z miseczki, musisz często spryskiwać terra (aha, kup sobie higrometr) i zamontować jakies urządzenie z rurką z której kapie woda np. na duży liść albo płaską miseczkę, mój pije z liścia albo prosto z rurki. Możesz też nauczyć go pić z pipetki podstawianej pod pyszczek (jak się już do ciebie przyzwyczai).
Poczytaj sobie archiwalne posty i opis gatunku na terrarium.com.pl
No i pytaj w razie wątpliwości.
pozdrawiam, xol
-
On jest chyba z madagaskaru
-
Włos się jeży jak się czyta o takich prezentach. Na zdjęciu jest przypuszczalnie Chamaeleo dilepis zwany po polsku uszastym. Xol napisał już w skrócie o utrzymaniu, ale o kameleonach książki napisano więc nie da się wszystkiego napisać na tym forum. Ostatnio do Polski przyszedł transport Ch.dilepis, więc przypuszczam, że to ten gatunek. Jest on bardzo podobny do Ch.gracilis. Oba występują w podobnych środowiskach, ale akurat nie na Madagaskarze. Na tym etapie rozróżnienie płci nie jest możliwe. Zreszt ą i tak jest to tak agresywny gatunek, że zawsze musi być trzymany pojedynczo (samca do samicy dopuszcza się na kilka godzin). Temperatura w dzień 25-30 stopni, pod lampą do 35, w nocy 18-20 stopni.
W necie nie ma zbyt wiele informacji o tym gatunku, ale trochę jest. Jeśli nie znasz języjków, a szczególnie niemieckiego musisz kogoś zatrudnić do tłumaczenia. Polecam:
http://members.lycos.co.uk/markorept...is/dilepis.htm
http://www.reptilienland.com/eigen/chameleodilepis.htm
http://www.chameleontradehouse.nl/en/ch-dilepis-en.html
http://webplanet.lion.cc/jupiter/320...eo-dilepis.htm
http://www.reptilien-center.de/chamaeleo%20dilepis.htm
-
No to Tony masz wyzwanie.
Czy utrzymasz przy zyciu tą gadzinke to odciebie juz zalezy.
Cześć@_@
Uprawnienia umieszczania postów