Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Jakim jaszczurkom odrastaja ogony?

Re: Jakim jaszczurkom odrastaja ogony?

Tribel
    Alicja ma rację - Ty częściowo również
    - porównanie zwinki z legiem jest bardzo niekorzystne dla lega(pod względem zjawiska autotomii),jednak iguana odrzuca ogon i go regeneruje
    (tak jak napisała Alicja),tyle że im starszy osobnik tym "trudniej" ten ogon odpada i odrasta - młodziutkie,które stracą ogonek przed pierwszym rokiem życia,odzyskają go w +/- 80%(trwa to żeczywiście długo).

Tribel
    Guest

ale nie jest to zjawisko autotomii !
    w przypadku autotomii rozerwaniu podlagaj same kregi, a nie polaczenia miedzy kregami jak to mam miejsce w przypadku legwana

ja tak tylko chcialbym dodac ze pani dr grazyna pabjan zna sie na rzeczy (wiele razy mi pomagala !!)

Tribel
    Wybacz Stary - "jak zwał tak zwał"
    Tu wolałbym aby wypowiedział się herpetolog - ja wypowiadam się jako terrarysta - opieram się co prawda(również) na pewnej znajomości literatury fachowej , jednak aż do tego stopnia, aby rozgraniczać tego typu mechanizmy(gdy ewidentnie skutek jest porównywalny)nigdy się nie posówałem(przynajmniej w tym temacie).
    Nie wykluczam różnicy, którą przedstawiasz("nie mam siły" na weryfikację
    tego zagadnienia).Faktem jest to co napisała Alicja - legom odrastają ogony, po ich "puszczeniu".I zapewniam Cię - one "puszczają" ogonki,nawet gdy nie zostaną za nie chwycone - w trakcie mocnego stresu wystarczy "dotknąć".

U waranów ogony nie ulegają "puszczeniu" i nie odrastają po amputacji.
    Wśród legwanów i agam są gatunki, które podobnie jak warany - nie regenerują(np."brodatka")- większość jednak w większym lub mniejszym stopniu odzyskuje ogon,choć z różnym skutkiem końcowym.

Tribel
    Guest

fakt ze pytanie bylo ktore odzucaja, a nie u ktorych zachodzi ewidentne zjawisko autotomii, wiec wsumie ta dyskusja nie ma sesnu, ale dalej pozostaje przy swoim ze jesli bralibysmy pod uwage autotomiie to na pewno legwany, agamy i warany nalerzalo by wykluczyc

dr Robert
    Guest

Sa 2 typy autotomii (czyli zdolności do samorzutnego odrzucania ogona): u większości jaszczurek występuje specjalne miejsce w trzonie kręgu o słabszej budowie w którym, dzięki skurczowi mięśni otaczającym kregosłup, dochodzi do pęknięcia i przerwania ogona, natomiast np. u agam (z wyjątkiem biczogonów które mają w kręgach ogona "słabe punkty") występuje coś co bywa nazywane autotomią międzykręgową (czyli przerwanie występuje pomiędzy kręgami).

Autotomia to nie to samo co zdolność do regeneracji. Generalna zasada jest taka, że jeśli autotomia jest międzykręgowa to brak regeneracji. Szczególnie widoczne jest to u węży. Np. u niektórych Colubridae takich jak Pliocercus czy Scaphiodontophis występuje wewnątrzkręgowa autotomia, natomiast ogon nie odrasta. Ogon nie odrasta także u węży i jaszczurek mających międzykręgową autotomię.

Czasami bywa tak, że nawet w obrębie jednej rodziny istnieją różne typy autotomii, np. u Iguanidae rodzaj Crotaphytus (czyli legwany obrożne) nie maja autotomii wewnątrzkręgowej (czyli ogon nie odrośnie), a rodzaj Gambelia ma zdolność autotomii wewnątrzkręgowej i ogon odrasta.
    Czasami cała rodzina ma doskonałe zdolności autotomii i regeneracji, a jeden rodzaj nie ma. Tak jest u gekonów, u których prawdopodobnie tylko australijski Nephrurus nie ma zdolności autotomii wewnątrzkręgowej.

Autotomii wewnątrzkręgowej brak u kameleonów, większości legwanów i agam. W ogóle żadna forma autotomii nie występuje u heloderm czy waranów.

Natomiast występuje powszechnie u gekonów, teidów, jaszczurek właściwych, większości Angidae, niektórych Xenosauridae.

Tak naprawdę w wielu przypadkach należałoby analizować wszystkie rodzaje z danej rodziny, bo wewnątrz rodzin występuje również zróżnicowanie pod tym względem (jaszczurek jest prawie 4700 gatunków i ja się w to bawić nie będę ). No i jak to w przyrodzie zawsze są formy pośrednie o różnym stopniu rozwoju tego chyba skutecznego sposobu unikania niebezpieczeństwa.

Tak więc mamy wypowiedź herpetologa.
    Szkoda DOKTORZE , że nie wypowiedziałeś się w kwestii I.iguana.
    W końcu sam znasz je bardzo dobrze i Tribel nie musiałby wierzyć mi na słowo(było nie było - jestem w necie od niedawna).
    Swoją drogą nie spotkałem się dotąd nigdy(co oczywiście nie wyklucza, tej możliwości) z autotomią u Uromastyx , natomiast np. u Phisignathus czy Calotes - owszem(wraz z niezłą regeneracją).Wydaje mi się więc,że "reguła" odnosząca się do typów autotomi i powiązanych z nią możliwości regeneracji jest "nieco" dziurawa.

Adrian Furman -AdN-
    Guest

przeczytalem to wszystko i chcialbym sie dowiedziec krotko i pewnie...
    czy warany maja mozliwosc tracenia ogona i jego regeneracji?
    dziekuje

dr Robert
    Guest

Adrian, chyba powinienieś przeczytać jeszcze raz
    Ale, żebyś się nie przemęczył zacytuję sam siebie ( a właściwie fragment "Herpetology" Pougha i in.2000) :
    "W ogóle żadna forma autotomii nie występuje u heloderm czy waranów." Nie ma więc co liczyć na utratę i regenerację ogona u tych jaszczurek.
    A co do Iguana. Tu jest o tyle ciekawie, że u młodych legwanów występuje specjalna płaszczyzna w trzonach kręgów, ale u dorosłych zanika (miejsca potencjalnego pęknięcia łączą się). Dlatego u młodych zdolność autotomii i regeneracji istnieje, a u dorosłych nie. Opinię tą podaję za Hatfieldem "Green Iguana", strona 59. Oczywiście nawet małe legwany nie mają tej zdolności wyrobionej tak doskonale jak Lacertidae czy gekony.
    Niekiedy trudno odpowiedzieć jak to jest u poszczególnych gatunków, są setki stadiów pośrednich, ale taka jest przyroda.

Uprawnienia umieszczania postów