Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Agamy czerwonogłowe-smród

Mieszany widok

Pawloosh
    Guest

Agamy czerwonogłowe-smród

Cześć! Czy ktoś z Was posiada agamy czerwonogłowe? Czy Wasze zwierzęta również nieprzyjemnie pachną? Co można z tym zrobić? Czyszczę terrarium, wilgotność, temp.- w porządku. Pozdrawiam

Re: Agamy czerwonogłowe-smród

Jaszczurki w żadnym wypadku nie powinny śmierdzieć. Upewnij się czy z Twoimi pupilami wszystko jest w porządku. Powodem przykrego zapachu może być:
    - biegunka lub luźne odchody o silnym nieprzyjemnym zapachu wskazują na jakieś problemy z trawieniem ...
    - wypadnięcie końcowego odcinka jelita
    - długo nie sprzątane brudne terrarium

Jeśli skóra śmierdzi powodem może być, że jaszczurka w coś weszła np. w odchody wtedy wystarczy umyć ją w ciepłej wodzie.
    (inne powody nie przychodzą mi do głowy a napewno jest ich jeszcze sporo)

Looo
    Guest

Moja znajoma ma 2 czerwonoglowe i obydwie zaczynaja smierdziec jak sie wkurza, nie caly czas, ale przy zdejmowaniu wylinki to jest czad

Pawloosh
    Guest

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Terrarium jest czyste, choć wczoraj nie zauważyłem odchodów, które leżały za korzeniem... Usprzątnąłem je i jak na razie jest w porządku... Dbam o czystość w zbiorniku, codziennie do niego zaglądam, tak więc myślę, że problem ten już się raczej nie powtórzy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów