Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: czy to możliwe?!?, o wylince

Mieszany widok

czy to możliwe?!?, o wylince

czy to mozliwe że agamie wylinka zchodzi tylko z czesci ciała?czy to normalne? czy w tym czasie moga jaszczurki słabiej jesć? dlaczego przy poprzedniej wylince nie wszystka skóra jej zeszła(pozostała na 1/4 ogona od końca?
    Pozdrawiam
    Gregory

cromat
    Guest

Re: czy to możliwe?!?

Jak wiem to agamy dlugo zrzucaja wylinke.....powinna ja jeszcze zrzucic

To normalny objaw - wylinka zachodząca partiami, agama to w końcu nie ptasznik :-)

moja tez tak zrzuca to nie lamparcik zeby zrzucil w calosci i jeszcze ja zjadl przy wiekszych klopotach namocz ja troche

To całkowicie normalne - agamy rzadko linieją od razu z całego ciała. Początkowo widoczne jest zmętnienie barwy wtedy dobrze widać z których partii ciała agama będzie zrzucała wylinkę. Aktualnie będzie liniał jeden z moich młodych - z głowy, grzbietu, brzucha i połowy ogona :-) Samiec mojej kuzynki będzie liniał na dniach tylko z czubka pyska - wygląda komicznie :-) Zupełnie nie ma się czym przejmować - wylinka z innych partii ciała zostanie zrzucona w innym terminie.

Nook
    Guest

Re: czy to możliwe?!?, o wylince

Może macie za suche otoczenie w terrariach? Moje gekony zwykle zrzucają całą wylinkę, a jeśli zaistnieje taka sytuacja że wylinka nie będzie kilka dni chciała zejść to jaszczurkę kąpię w ciepłej wodzie, czasem trzeba delikatnie usunąć wylinkę palcami.

dr Robert
    Guest

Generalnie agamy czy legwany gubią skórę w małych kawałkach i zwykle dłużej. Natomiast gekony w dużych płatach, które zwykle zjadają.

Nook
    Guest

Doktorze ale jeśli zalega wylinka na palcach to przecież trzeba ją zdjąć bo może wystąpić martwica?
    Gdzieś tak czytałem, tak pamiętam...?

dr Robert
    Guest

Tak, niekiedy są zaburzenia w linieniu. Wtedy rzeczywiście jest kłopot, a większa wilgotność powinna pomóc w lżejszych przypadkach. Gekony, a zwłaszcza te wspinające się (chodzi o "przylgi") oraz kameleony są szczególnie wrażliwe na pozostającą na łapkach skórę i niekiedy wynikają z tego poważne problemy.

Doszło tu do pomieszania dwóch tematów
    - jeden to że wylinka u agam nie schodzi od razu z całego ciała i to jest najzupełniej normalne. Szczególnie starsze agamy linieją niekiedy tylko z niewielkich partii ciała no tylko z boków albo tylko z łba itp
    - drugi to zaburzenia w linieniu gdy np skóra na ogonie była mętna a nie chce zejść do końca, wtedy oczywiście pomoże kąpiel. Ale u brodaczy jeszcze nie widziałam problemów z linieniem.
    Faktycznie u gekonów wygląda to całkiem inaczej, moj toke zrzucał cały stary naskórek w przeciągu godziny-dwóch a raczej nie zrzucał a zjadał go z siebie.

Uprawnienia umieszczania postów