Witajcie. Stawiam pytanie jak wyzej.
Jestem gadzim ignorantem. ;-) Kiedys mialem zolwia (czerwonolicy od rodzicow w prezencie bo maly i sie zmiesci w akwarium :-/ ), akwaria mam od 20 lat. "Powazdnych" gadow nigdy nie chodowalem mimo ze mysle o tym od kilkunastu lat. Dlatego zanim kupie zwiarzaka i zrobie mu krzywde wole sie poradzic :-)

Ostatnio widzialem w Kakadu w Warszawie dwie mlode Agamy Czerwonoglowe. Sprzedawca twierdzi ze sa latwe w chodowli i wystarczy terrarium ~80/40/40 (ale sprzedawcy nie sa zwykle dobrym zrodlem informacji). Jednoczesnie przeczytalem ze sa to zwierzeta stadne i dla malego stada 1+3 potrzeba mininmum 150/150/80.

Teraz moje pytania:
1. Czy jedna sztuka bedzie sie dobrze czula. W domu bedzie miala towazystwo ludzi i psa (bo terrarium bedzie stalo na wysokosi psiego pyska)?
2. Czy rzeczwiscie ta agame jest stosunkowo latwo utrzymac?
3. Czy polecane terrarium bedzie wystarczajace dla jednej sztuki?Wiekszego niestety nie moge na razie postawic.
4. Czy jak agama zwieje to latwo ja zlapac (niestety moze zwiac do ogrodka i zostac zjedzona przez koty)?
5. Czy da sie na tyle oswoic zeby mozna ja bezpiecznie wyjac z terrarium i czy jej to nie zaszkodzi.

Na razie tyle :-)
Pozdrawiam
Heniek