Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Taju- jak to hodowac?

Mieszany widok

Taju- jak to hodowac?

Witam!
    potrzebuje wszelkie info odnosnie Jaszczurki o nazwie Taju!
    Chodzi o hodowle, wielkosc, wilgotnosc i inne, Jak wyglada to wiem
    Info tylko w jezyku polskim

Dzieki!
    Dawid
    3City

Re: Taju- jak to hodowac?

No nie mów tylko ze taką masz,i tak wogole to taju czy teju (różowy)?

teju red. Mam w sklepie do sprzedania ale cenki nie poamietam

Gdzieś kiedys cos widzialem,tylko nie pamietam gdzie,jak znajde to napisze.

A tak wogóle to zkądżes go wytrzasnął?

Skad jest tego nie wiem Wydaje mi sie ze jak wiekszosc zwierzat to z Łodzi((

To co ma Black to najprawdopodobniej 'red tegu'[ang] - teju czerwony ... przynajmniej do tego wczoraj doszliśmy. Też jestem zaskoczona obecnością tej jaszczurki w Polsce ...

Z tego co wiem:
    - teidy ze względu na swą wielkość potrzebują obszernego terrarium
    - oświetlenie UV + promienniki ciepła
    - pokarm zwierzęcy + niektóre osobniki niegardzą słodkimi owocami
    - jaszczurki uchodzące za agresywne ale oswajane od małego potrafią być bardzo łagodne wobec opiekuna
    - uchodzą za jaszczurki inteligentne (?)
    - lubią się wspinać ale nie są mistrzami wspinaczki, dlatego w terrarium stawia się bardziej na powierzchnie dna

Witam.
    Troche poszperalem i cos znalazlem,wprawdzie po hiszpansku,ale jest.
    Alicja miala racje co do rozmiarow(najwieksze osobniki wielkosci krokodyla)
    org.nazwa TUPINAMBIS TEGUXIM,jest to specyficzny gatunek brazylijskich wysp atlantyckich,razem z teju czarnym( o ktorym na wiase mowiac nigdy nie slyszalem,a czerwonego to nawet widzialem we wroclawskim zoo)MABUIA MABUYA MACULATE
    I dwoglowym wezem,ktorego nazwy nie podano.

Gatunek hodowany (na szczury),mimo swych rozmiarow potrafią byc bardzo szybkie.

Dla zainteresowanych stronki ze zdjeciami i wiecej info
    www.terra-projects.com/teju.htm
    www.albinosnakes.cz/photoa4.html

POZDRAWIAM JONES

Dzieki za pomoc!
    Jestem przerazony obecnoscia tego tegu w sklepie bo nawet nie moge stworzyc mu odpowiednich warunkow
    Wczoraj zjadl 3 oseski ale to bylo tylko machniecie glowa wiec chyba powinienen dostawac wiecej.
    Jeszcze raz dzieki za info!
    Pozdrawiam!
    Dawid
    3City

Teju (Amer.Pd.) to odpowiedniki waranów Starego Świata.I podobnie należy je traktować.Piszesz o teju rózowym (Tupinambis rufescens),który zwykle nie będzie przekraczał 1 m.Ale i tak jest duży i masywny (choć trudno przyrównać go do krokodyla).Jest zdecydowanie mięsożerny-myszy,kurczęta i mięso dla dorosłych,z dodatkami witamin.
    Jeżeli ktoś go ma ,to tylko pozazdrościć.Można go nieco oswoić/ przyzwyczaić do siebie podobnie jak warana czy dużego legwana.Wymaga oczywiście odpowiednio dużego,tropikalnego terrarium.
    Dawniej częściej spotykało sie je w ZOO.Żyły nawet dość długo,choć często problemem było "zatuczanie" i związane z tym schorzenia.
    Młody powinien dostawać dużo pokarmu,ale starszy trzeba już ograniczać. Moim zdaniem,jeżeli masz info n.t.utrzymania waranów, to traktuj go podobnie (to w uproszczeniu).A latem na słoneczko.

NUNU VITO
    Guest

Jezeli jest to naprawde teju a nie np. ameiwa to radze zachowac odpowiedni dystans bo mnie teju oderwalo kawalek dloni i bardzo dlugo sie to zrastalo po jego zabkach.

Uprawnienia umieszczania postów