-
Wapno dla Lamparta?
Mam pytanko, w jakiej pozstaci podawać wapno gekonowi lamparciemu? I jakie wapno jest najlepsze? I ile razu w tygodniu?
-
Re: Wapno dla Lamparta?
ja podaje wapno oczywiscie na swierszczach (zmielone w starym mlynku do kawy)
calcium + vitaminium D3 firmy VITRUM (pomagajace zapobiegac osteoporozie :P) - to jedne wapno ktore zawiera D3 !!
Pozdrawiam
-
ja podaję SanosVit,syrop o smaku bananowym taki z apteki po kilka kropelek co dwa dni i geki chętnie je zlizują
-
a ile razy w tygodniu, je podawac?
-
Tak na oko to może być tego Sanos Vitu za dużo. proponuję kilka kropli ale raz na tydzień.
-
i nie kapać na oczy )
-
a to prawda ze taki syropek dziala przeczyszczajaco?
slyszalem ze jest o wiele lepszy od cieklej parafiny no i bezpieczniejszy..
-
I do uszu............ )
Jeszcze raz polecam łaskawej uwadze Pantosal New - podawany z wodą do picia. Poza tym "wapno z witaminą".........bez UV nie ma sensu - nie wchłania się (będę to powtarzał "ad mortis defaecatis").
Sułek - nie mogę się do Ciebie dodzwonić a mam sprawę (interesującą) właśnie na telefon. Proszę o kontakt.
-
Jarek Zajączkowski napisał(a):
>[cut]Poza tym "wapno z witaminą".........bez UV nie
> ma sensu - nie wchłania się (będę to powtarzał "ad mortis
> defaecatis").
przeciez wogle w tym poscie nie ma mowy o UV - Tematem jest "Wapno dla Lamparta".
To ze napisalem ze podaje wapno z wiatmina D3 to nie oznacza ze nie mam UV!! (No chyba ze podawanie D3 + UV moze zaszkodzic lamparcikowi :P?)
Pozdrawiam
-
Ajeż jasna sprawa Jeronimo. Nie unoś się - przecież nie twierdzę, że nie posiadasz UV-ki (skąd to niby miałbym wiedzieć).
Po prostu uważam (w ślad za literaturą anglosaską - weterynaryjną), że D3 nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Stąd podawanie doustne D3 traci sens
Nie można oddzielać problemów "wapniowych - D3 - UV" - to elementy jednego procesu metabolicznego - i pisać o nich zawsze razem.
Uprawnienia umieszczania postów