-
Uroplatusek
CZy ktoś wie gdzie można dostać gekona Uroplatus Fimbriatus, jakie ma wymagania ile kosztuje itd.
-
Re: Uroplatusek
Rodzaj Uroplatus jest endemiczny dla Madagaskaru (to znaczy że żyje wyłącznie tylko tam). Wlasnie zrobilem aktualizacje na mojej stronie http://www.gekony.prv.pl/ i jest tam zdjecie tego gekona. U. fimriatus mają ciało spłaszczone grzbieto-brzusznie (nawet ogon) ,
siedząc na pniu rozpłaszczają się i "zlewają" z korą. Uroplatus fimbriatus to duży gekon dorastający do 30 cm
długości. Uroplatusy potrafią zmieniać barwę bardzo sprawnie (w ciągu kilkunastu sekund). Dzięki temu są prawie
nie do odnalezienia w lesie (dlatego mamy mało informacji z ich biologii i ekologii w naturalnym środowisku. Z
powodu swego niesamowitego wyglądu tubylcy bardzo się boją tych zwierząt uważając je za wcielenie zła.).Autorem powyzszego tekstu i zdjecia na mojej stronie jest Grzegorze G.
Tak wiec mysle ze nie dostaniesz tego gekona w Polsce.
Pozdrawiam
-
a to wlasnie doczytalem:
Gekon liścioogonowy (Uroplatus fimbriatus), jaszczurka z rodziny gekonów, zamieszkuje tropikalne lasy Madagaskaru. Barwa ciała zwykle o różnych odcieniach brązu, zmienna, posiada zdolność fizjologicznej zmiany barwy, oczy duże brązowo-pomarańczowe, ogon niezbyt długi bardzo płaski, szeroki, w czasie skoków służy jako ster. Często hodowany w terrariach, wymaga temperatury 25 do 30 stopni Celsjusza i bardzo wysokiej wilgotności powietrza. żywi się dużymi bezkręgowcami i drobnymi kręgowcami.
zrodlo: http://wiem.onet.pl/
Pozdrawiam
-
To ja niewiem można do stać czy nie Jeronimo to wlaśnie przez zdjecie na twojej stronie sie tak napaliłem na Uroplatusy
-
-
Sir Szajba napisał(a):
> [cut] to wlaśnie przez zdjecie na twojej stronie sie tak napaliłem na Uroplatusy
mam nadzieje ze przy nastepnej aktualizacji nie bedziesz sie za mocno napalal bo sie nie wyplacisz DD (jak dobrze pojdzie bedzie duuuuzo fotek)
Pozdro
-
Uroplatus fimbriatus nie spotkałem się z tym w handlu (ten gatunek ma np. zoo we Frankfurcie n/ Menem), ale pokrewne i nawet piękniejsze gatunki Uroplatus ebenaui, Uroplatus malahelo, Uroplatus henkeli widywałem niekiedy w Czechach. Cena po przeliczeniu ok. 600-700 zł, tak, że w Polsce pewnie byłyby powyżej 1 000 zł. Do tego z natury (przemyt ?) i nie wiadomo czy się za chwilę nie przekręcą. W Niemczech z odłowu lub z hodowli (U. ebenaui lub U. henkeli) zwykle od 150 euro (600 zł) za sztuke (inne gatunki są bardzo trudne w hodowli).
-
W Stanach CB U. henkeli, U. fantasticus, U. fimbriatus kosztuja w granicach 50 USD.
Jesli chodzi o zdjecia gekonow bezkonkurencyjne jest jak zawsze www.gekkota.org
-
Przyznam się że przesłałem tą fotkę dla Jeronimo, dlatego że jest to bardzo ciekawy i atrakcyjnie wyglądający gekon, ale choć nie mam dużego doświadczenia w hodowli gadów to jestem pewien, że są to trudne gatunki w hodowli. I tak ten ze zdjęcia na stronie u Jeronimo był znaleziony w wyżynnym lesie deszczowym gdzie w dzień było około 25 stopni a w nocy 15 lub jeszcze zimniej i cały czas duża wilgotność. Osiągnięcie tego w warunkach domowych będzie trudne. Uroplatusy (poza fimbriatusem) występują bardzo lokalnie na Madagaskarze co też świadczy o bardzo specyficznych wymaganiach klimatycznych poszczególnych gatunków. Myślę że są z nimi podobne problemy jak z kameleonami. Więc jak osobiście namawiam Cię jeśli zdecydujesz się na kupno takiego gekona to najpierw przemyśl czy jesteś w stanie dla niego stworzyć odpowiednie warunki. W tym momencie przyłączam się do wielu wypowiedzi w na tym serwisie że jeśli tylko chcesz trzymać sobie gada to kup coś co rozmnaża się w niewoli. Wydaje mi się że jest to podwójna frajda że masz świadomość że nie niszczysz naturalnych stanowisk ale też masz szansę obserwować swojego pupila jak się rozmnaża.
-
No witam Uroplatus'a DD
wlasnie wczorej ogladalem film http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=9&i=936&t=903.. przez chwilke byl pokazany wlasnie uraplatus ;-) BTW. film cool....
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów