Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Gdzie można kupić kostkę kokosową?

metoda7
    Guest

Gdzie można kupić kostkę kokosową?

Gdzie można kupić kostkę kokosową? Jak już ją będe miał, to jak mam ją przygotować? Trzeba ją jakoś specjalnie pielęgnować?
    Dzięki
    POZDRAWIAM

Re: Gdzie można kupić kostkę kokosową?

Kostke kokosową kupić można w dobrych sklepach zoologicznych w cenie około 10 zł sa sztuke (tak mniej wiecej).
    Podobną kostke z nawozami do kwiatów można kupić w sklepach ogrodniczych i kwiaciarniach w cenie około 3-7-9zł (tak mniej wiecej).
    Nawozu można sie pozbyć dobrze kilkakrotnie płucząć miałki nasiąknięty kokos w wodzie.
    Zanim można bedzie kostke urzyć jako podłoże , wpierw należy ja zalać wodłą na około 20 minut w misce i zostawić , kostka nasiąka wodłą i powieksza kilkakrotnie swoją objetość.
    Suchą kostke kokosową można pszepiłować ,lub przełamać recznie.
    Ja stosuje to drugie.

Cześć@_@

(No to masz Waść niezłą krzepę w łapie.)

Metoda7-raczej pozostań przy trochę droższej ale zdecydowanie bezpieczniejszej kostce kupowanej w sklepie zoologicznym.Kostkę dobrze
    jest moczyć w lekko przestudzonej (50-60stopni)przegotowanej wodzie
    z dodatkiem "TORU-MIN" Tetry(idzie o delikatne zakwaszenie).

czesc zobacz http://www.biofil.pl/biofiles.php?d=14

pozdrawiam:
    Mateusz

!!!!!!!!!!!!!ja tam kupilem w castoramie za 6ZL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    i jest najlepsza a tak na marginesie to z tym przelamaniem recznym niezla beczka bo ja pilowalem ja przez godzine ale mozna ja potraktowac siekiera
    bylem w zoologicznym a tam kostka kosztuje 15zl i prawie nigdy nie ma a w CASTORAMie jest zawsze w dziale ogrodniczym oczywiscie wychodzi z tego 6-7 litrow i nie w 50-60 stopniach maczac tylko w 25 kolo bo tak jest napisane
    100% KOSTKA KOKOSOWA (COCO-GRUNT)
    jednym, slowem wypasiona kostka tylko 6 zl!!!!!!

jedzcie do castoramy!!!!!

kostki ze sklepow zoologicznych sa po prostu troche drozsze i nie sadze zeby sie roznily znacznie od tych ze sklepow ogrodniczych - caly czas mowimy oczywiscie o prasowanym mielonym wloknie kokosowym

kostke cieta mozna kupic w sklepach zoologicznych i jest juz gotowym podlozem, z ktorym nie trzeba nic robic...

ja od 2 lat używam takiej z ogrodniczego (czasem nawet kupowałem taką dużą 35/35/15cm - taniej wychodziła). Wszystko jest ok. Nie posiada nawozów (ale to trzeba sprawdzać na etykiecie). Jestem zadowolony.
    Co do łamania to raczej trudne, ale mozna ją dzielić wzdłuż włókien.

sułek_
    Guest

miło mi poinformować że od dziśjuż jest w stałej ofercie sklepu kostka- czyli brykiet koko-grunt w cenie 6zł

Uprawnienia umieszczania postów