-
Re: Niesmiertelne podloze dla Lamparow
Piasek a właściwie kamienie ułatwiają trawienie, ale spośród gadów tylko u krokodyli, które specjalnie, podobnie jak jedzące ziarno ptaki, połykają je. Natomiast u pozostałych gadów piasek bywa zjadany z różnych, nie zawsze łatwych do wyjaśnienia, powodów. Jednym z nich może być chęć uzupełnienia minerałów, innym stres w warunkach niewoli.
-
kudlaty gekona zaczolem hodowac na samym piasku i kamieniac i wsystko bylo pokryte pylkiem (bardzo drobnympiaskiem) zauwazlylem ze moj gekn je piasek i robi piaszczyste "kupy" wiec dodalem trozke tofu i juz sie nic nie kurzy.Kudlaty masz racje ale ten moj torf jest delikatnie wilgotny moje terarium nie ma pokrywy i wszytsko odrazu paruje
sorki za wszelakiego rodzaju bledy pozdrowienie
-
Re: dlaczego nie drobny żwirek???ja was nie rozumiem...
Gady to nie ptaki - poza krokodylami nie używają gastrolitów do rozcierania pokarmu. Natura do tego celu wyposażyła je w zęby.Za to wiadomo i potwierdza to praktyka, że podłoże, które da się zjeść - jest zjadane (przyczyny nie są do końca poznane) - a w szczególności piasek i drobny żwirek. Jeśli do dziś Twój zwierz wydalał je bez problemu to dobrze - ale co będzie jutro? Operacyjne usuwanie ciał obcych z przewodu pokarmowego nie często się udaje a parafina bywa nie skuteczna.
Najbezpieczniejszym dla gekonów jest podłoże którego nie mogą połknąć. I to powinno być podstawowym kryterium jego doboru.
ps. "tylko prosze nie piszcie glupot o żwirku..." - mocne słowa - uwaga na rykoszety!
-
Ja powiem ze nikomu nie polecam piasku gdyz miałem takowy w terra dla Gekona piasek był Firmy Fauna & Flora i niestety moj Gek go jadł i zatkał sobie przewod pokarmowy i zdechł Dlamnie to nauczka skączona niepotrzebna smiercia mojego Gozilli ((((
Pozdrofka. Rafcio!
Uprawnienia umieszczania postów