-
Niesmiertelne podloze dla Lamparow
Wiem ze temat juz oklepany i pojawial si ena forum, wiem ze wszyscy odradzaj apiasek, a jak wyglada sprawa ze zwirkiem rzecznym takim 0,5-1cm srednicy, wsyzscy polecaj kostke kokosowa, ale czy ona dobrze oddaje warunki w jakich zyje ten gekon w naturze? ni i pozatym w zwirku tak nie zagrzebuja sie swierszcze) prosze o opinie Dzieki M.
-
Re: Niesmiertelne podloze dla Lamparow
Ja mam zwirek i moj gekon go je ale mam zamiar kupic sobie kostke bo jest najlepsza i gekony jej nie jedza....
-
ja trzymam lamparty na piasku i tez go nie jedza..... O ile wiem podloze w ich naturalnych warunkach nieco rozni sie od kostki kokosowej (ktora gdy jest przesuszona strasznie pyli)
-
kostka kokosowa a maty kokosowe itp. to nie to samo...
Ja mam kostke kokosowa i napewno gekon jej nie zje bo jest za duza i za sucha. Nie wiem o co chodzi z tym pylneniem... moze sa rozne kostki
Co do warunkow naturalnych to jest oczywisce ze gekon nie drepta po jakis kawalkach kostki kokosowej
Wydaje mi sie ze wszystko zaleze od rodzaju kostki... jak jest duza i w miare rowna to mozna ja ulozyc jak kafelki i mocno zbic.. wtedy maly gekonik nie bedzie mial problemow z chodzeniem no i swierszcza trudno bedzie sie zagrzebac.
-
ja zrobilem mieszanke: troszke piasku, wlokna kokosowego i kamyczkow gekon ma sie oki i fajnie to podloze wyglada kamyszki przypominaja jego biotop a wlokno trzyma wilgoc
-
dlaczego nie drobny żwirek???ja was nie rozumiem...
ja hoduje mojego gekona na drobniutkim żwirku, który kupuje w sklepach zoologicznych(takie paczuszki po 0,5kg chyba vitapolu)...
i jest po prostu SUPER!!!!!
a to ze gekon to je, to jest to rzecz jak najbardziej normalna!!! ulatwia mu to trawienie!!!...
a jak ktos ma przekonanie do kostki kokosowej to prosze bardzo...
tylko prosze nie piszcie glupot o żwirku...
pozdrawiam wszyskich goraco))
-
Po co Ci wilgoc ? Byles kiedys na pustyni ?
-
Re: dlaczego nie drobny żwirek???ja was nie rozumiem...
Gooby ulatwia mu to trawienie ale jak sie zapcha to co zrobisz...
ja juz nie ryzykuje z piaskem, zwirkiem itd bo przez to juz stracilem jednego geka..
teraz mam wlokna i jest ok..i nawet fajnie wyglada
pozdrawiam
Ghost
-
-
tereny z jakich pochodza lamparcie coprawda nie sa obrzucone kostka kokosowa, ale tez na pewno nie sa 100% piaskowe --> pustynia. lupiny kamieni, kamyczkow, zbrylona ziemia. jednym gekonom szkodzi piasek (i zwirek!) innym nie. gekony "sonduja" probuja wszystko jezykiem ktory jest najdelikatnieszy i w ktorym maja najlepsze czucie. a pierwszy raz slysze ze jedza piasek by se pomoc w trawieniu... ja z kolei slyszalem ze nagminnie jedza piasek w poszukiwaniu zrodla wapna.
Uprawnienia umieszczania postów