-
Re: AGAMA Blotna i oswajanie
Niestety nie mam więcej ciekawych fotek - tylko te na http://brodacze.of.pl/
Nie mam jeszcze zdjęc mojego terrarium (są na kliszy, nie wywołane, więc za jakiś czas zamieszcze) ...
Myślę, że dla każdego zwierzęcia takie podróże są dość uciążliwe. Ja mogę polecić brodatą ale jest też pytanie czy Tobie się podoba - to nie taki piękny zielony smok jak błotna czy legwan. Brodacze często tracą w konfrontacji z innymi gatunkami ze względu na mało atrakcyjne ubarwienie - mają za to świetne trójkątne łepki i są proporcjonalnie zbudowane. Jeśli Ci się podobają myśle, że byłbyś zadowolony z wyboru ..
Co do oświetlenia - jeśli powiększysz fotki na "brodaczach" powinno być widać. Promienniki umieszczone są w klatkach z metalowej siatki tak by zwierzaki nie mogły podejść i poparzyć się. Uchwyty na UV-kę są mocowane silikonem do górnej szyby.
-
Ja mam agamę błotną i jest dobrze oswojona. Nigdy nie przejawia agresji. Z tego co słyszałem brodacze są jednak o wile ciekawsze, choć osobiście polecam także błotne.
-
Ja popieram w 100% AGMA`a mam jak juz wspomniałem a. błotną ktora szybko sie oswaja ale wszyscy mowią, że a.brodate są łatwiejsze w oswojeniu chociaż w sylwetce są nie tak piękne jak a. błotne i legwany
oczywiście moim zdaniem
-
Jako posiadacz (od ponad 3 lat) agam błotnych mogę wszystkim polecić ten gatunek jako łatwy w oswajaniu. Moje jaszczury same wychodzą, a potem wracją do terra. Często gdy mnie widzą to podbiegają i włażą na mnie żeby je poglaskać. Oczywiście to nie psy i kontakt z nimi jest na innym poziomie. Przy odpowiednim podejściu zwierzaczki te są wdzięczne w hodowli i bardzo sympatyczne w kontakcie. ZDECYDOWANIE POLECAM BŁOTNE AGAMY tym wszystkim, którzy kochają i są zafascynowani małymi dinozaurami :-))
-
Mam jeszcze jedno pytanie. Problem pt mieszkanie M2 - jeden pokoj. Jak wyglada sprawa odnosnie terra w pokoju z telewizorem. Czytalem w opisie ze np. legow zielonych nie powinno sie trzymac w pozblizu telewizora. Nie ma nigdzie info odnosnie a.blotnych. I tez nie wiem czy to chodzi tylko o migajacy kineskop ( mozna zastosowac parawan) czy rowniez o fonie
Jak to wyglada u Ciebie?
Pozdrawiam,
-
Takie podroze raz w miesiacu? Wiesz, to nie trwa dlugo. ok. 2,5h
Warszawa-Katowice. W miare dobra droga.
Hm, jesli nie bedzie to gadzince pasowac, to wynajme jakiegos weekendowego opiekuna. No bo innej opcji nie widze
dzieki wielkie za pomoc )
Czekam na zdjecia, a w miedzyczasie poszukam w necie. Moze Cos znajde.
Pozdrawiam,
Bogdan
-
A czy Ty moze ze swoja blotna jezdzisz niekiedy samochodem?
Ja mam ten "komfort" ze raz w miesiacu wyjezdzam do rodziny ok. 300 km, z WaWy do Katowic i nie wiem jak ona by to zniosla?
odpisywalem juz Alicji, ze jesli nie bardzo by tolerowala podroz (raz w miesiacu) to chyba zostanie mi zainwestowac w opiekunke weekendowa.
p.s.
Moze masz zdjecia swojego terra? Chodzi mi o rozwiazanie sposobu montazu oswietlenia.
Pozdrawiam,
Bogdan
-
wiesz, caly czas mam maly dylemat. Wszystkie sa moim zdaniem ciekawe, kazda na swoj sposob.!
Tylko jeszcze musze wziasc pod uwage pare innych tematow np. transport raz w miesiacu samochodem 300km. Niewiem ktore z nich najlepiej to znosi !!
Pozdr,
Bogdan
-
To chyba przesada zabierać jeszczurki co miesiac na weekend do rodziny. To nie pieski, nie będą tęsknić nawet jak przez kilka dni zostaną bez opiekuna
-
zle to zrozumiales , nie chodzi o to ze beda teskinic, tylko ze nie bedzie mial sie nimi kto zajac! A co miesiac musze jezdzic zobaczyc chociaz czy stoi moje mieszkanie na swoim miejscu
Uprawnienia umieszczania postów